Concurență acerbă la una dintre cele mai râvnite profesii. 18.000 de români practică meseria

27 august 2024 5:41   Național
Ultima actualizare:

Facultatea de Drept este un a dintre cele mai accesate instutuții de învățământ superior din România, drept urmare și numărul absolveților este foarte mare. În această perioadă au loc înscrierile la examenul de primire în profesia de avocat. Concurența este uriașă, iar bătălia se dă între cei mai buni.

Două sesiuni de concurs pentru cei care vor să devină avocați stagiari

Mii de absolvenți de Drept aspiră să îmbrace curând roba de „apărător”, iar concursul pentru admiterea în profesia de avocat stagiar se apropie cu pași repezi.

Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) a decis să organizeze concurs pentru cei care vor să devină avocați stagiari de două ori pe an, tocmai pentru că numărul acestora este foarte mare în toată țară.

Înscrierile au început pe data de 5 august, iar termenul limită pentru cei care vor să devină apărători este 30 august 2024, ora 16.00.

Examenul pentru cea de-a doua sesiune este stabilit să aibă loc pe data de 22 septembrie 2024.

Examenul se va susține în mod unitar, în cadrul Institutului Național pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților – I.N.P.P.A. (în continuare I.N.P.P.A.) și se va desfășura prin I.N.P.P.A. cu sediul în București, strada Vulturilor nr. 23, sector 3, se arată în Hotărârea Consiliul UNBR, întrunit în ședința din 13 iunie 2024.

Condiția pentru a fi declarat „admis” în această profesie liberală este să obții minimum 70 de puncte/100.

România are peste 18.000 de avocați cu drept de liberă practică

Suntem mulți, piața e largă, din punctul acesta de vedere e concurență acerbă, sunt și multe dosare, e loc pentru fiecare.

Recomandarea mea pentru cei care susțin examen: să nu fie cititori doar cititori de coduri (n. red. Codul Penal, Civil), ci oameni care înțeleg o situație juridică și aplică ce au studiat”, a precizat Cristina Toma, avocată specializată în Drept Penal, pentru Ziare.com.

Admiterea pentru profesia de avocat stagiar constă într-un test grilă care cuprinde 100 de întrebări din toate materiile de examen. Sunt declarați admiși candidații care vor obține cel puțin 10 puncte la fiecare disciplină în parte și un punctaj total de cel puțin 70 de puncte. Materiile de examen sunt: organizarea și exercitarea profesiei de avocat; drept civil; drept procesual civil; drept penal; drept procesual penal.

Ulterior, cei care sunt admiși trebuie să își găsească un „ îndrumător” din rândul avocaților definitivi.

Mai multe