#Exclusiv Click!

Copiii își doresc distracție în vacanța de toamnă. Profesorii le oferă multe teme. Un psiholog explică cum trebuie, de fapt, să arate o vacanță ideală

24 octombrie 2024 2:00   Național

În săptămâna 28 octombrie - 3 noiembrie, copiii vor avea vacanță. Elevii abia așteaptă prima vacanță de toamnă de anul acesta, însă îi roagă pe părinți să nu îi pună să facă teme pe tot parcursul zilei, pentru că, într-adevăr, sunt unii profesori care oferă un volum mare de exerciții pentru acasă. Psihologul Keren Rosner spune că este total greșit ca elevii să petreacă prea multe ore în casă, făcând teme sau la televizor, deoarece vacanța trebuie să fie o ieșire din cotidian. Vacanța este destinată odihnei, iar un timp de 30 de minute pe zi (cel mult 60) este suficient să fie alocat temelor.   

Vacanța de toamnă: 26 octombrie - 3 noiembrie

Prima vacanță a elevilor începe în luna octombrie și se încheie în luna noiembrie. Este vacanța de toamnă care a fost stabilită în perioada 26 octombrie - 3 noiembrie. În vacanța de toamnă, intră elevii din școala generală, clasele I-VIII cât și cei din liceu, clasele IX-XII. Această vacanță face parte din primul modul de curs care a început la 9 septembrie și se va sfârși pe 25 octombrie. 

Sunt mulți părinți care nu știu ce să facă cu cei mici pe toată perioada vacanței. Se plâng că nu reușesc să le ofere copiilor un echilibru. Pentru că nu știu ce activități educative să le mai ofere, îi pun să facă teme toată ziua sau îi lasă ore în șir să se uite la televizor. Psihologul Keren Rosner, în exclusivitate pentru Click!, oferă câteva sfaturi despre cum trebuie părinții să gestioneze timpul liber al copiilor. 

Cristi: „Îmi doresc ca în vacanță să mă distrez"

Cristian este un băiat deștept și descurcăreț. Are numai note bune la școală, îi place să studieze, însă vacanța își dorește să fie o continuă distracție pentru el. „Sunt Cristi și sunt în clasa a II-a. Eu abia aștept să intru în vacanță, să dorm mai mult. Aș vrea și să ies în fața blocului cu prietenii mei, însă mama deja mi-a spus că am teme. Teme și iar teme. Profesorii ne sperie că nu trebuie să ne întoarceam cu temele nefăcute. În timpul școlii, eu fac și footbal și particip la atelierul de pictură. Nu am timp să mă joc. Îmi doresc ca în vacanță să mă distrez", ne-a transmis Cristian. 

„Trebuie echilibru între relaxare și activități educative"

„Gestionarea timpului copiilor poate fi o provocare pentru părinți, mai ales când vine vorba de echilibru între relaxare și activități educative. Alegerea destinației pentru vacanță depinde de vârsta copiilor, dar și de interesele lor. Desigur, trebuie să ținem cont și de resursele familiei.

Vacanțele în natură sunt foarte importante. O excursie la munte, la mare, în mijlocul naturii poate să fie o una grozavă, iar contactul cu natura denotă creativitatea și contribuie la relaxare", explică specialistul. 

„Activitățile sportive nu trebuie evitate"

De asta este indicată o zonă în afara orașului, pentru a se deconecta de rutina zilnică. Sigur, vizitele culturale sunt importante. Dacă se vizitează un oraș cu importață istorică, să nu se ocolească muzeele, galeriile de artă, clădirile botanice, pentru a învăța lucruri noi într-un mod interactiv.

De foarte multi ori copiii regăsesc anumite informații învățate pe parcursul anului școlar în zonele pe care le vizitează. Ce nu trebuie neglijate și sunt foarte importante sunt activitățile sportive. Orice activitate sportivă de genul: drumeția, ciclismul,  jocul pe plajă le oferă ocazia să facă mișcare dar este vorba și despre dezvoltarea unor abilități motrice", punctează psihologul. 

 „Vacanța trebuie să fie o ieșire din cotidian"

„Parcurile de distracții sunt locuri în care experiența poate să fie de neuitat pentru că în astfel de locuri se formează amintirile pe care copilul le păstrează și ele pot să fie o sursă pentru copil pe tot parcursul anului. 

Taberele educaționale sunt recomandate. Ele sunt o combinație între învățare și distracție, însă ele nu ar trebui să fie unicele moduri de relaxare. Cea mai bună variantă este să-i scoți pe copii din mediul lor obișnuit. Vacanța să fie o ieșire din cotidian, pentru că le oferă ocazia să se relaxeze, să exploreze, să facă conexiuni între ce au învățat și anumite locuri, activități în zone pe care le va înțelege mult mai bine și mai complex. De asemenea, experiențele contribuie la dezvoltarea emoțională, socială, îi ajută să fie mai adaptabili. Sunt niște beneficii", explică Keren Rosner. 

„Vacanța este pentru odihnă, timpul secundar să fie alocat pentru teme (30-40 minute)"

„Excursiile pe lângă faptul că îi relaxează, îi deconectează, îi ajută și să se pregătească pentru o nouă etapă de activitate și de solicitare, le dezvoltă creativitatea, curiozitatea, învață lucruri practice, se încarcă emoțional, ceea ce este important pentru sănătatea mentală.

Vacanța ar trebui să fie cumva un timp de odihnă. Este important să mențină și un echilibru și să își gestioneze și temele. Să nu se deconecteze total, pentru că le va fi mult mai dificil atunci când se întorc la școală. Este bine să adune toate informațiile de care are nevoie copilul, dar nu este indicat să se facă teme multe, un timp îndelungat, pe parcursul zilei. Adică, vacanța este, în primul rând, pentru odihnă și relaxare, iar timpul secundar trebuie alocat (30 - 60 de minute, pe zi) pentru teme sau pentru lectura care este dedicată școlii", explică clar specialistul în exclusivitate pentru Click!. 

Vacanța ideală ar fi una dublă (...)

„Temele se pot face în mod regulat, dar fără presiune. Sau în zilele când nu sunt planificate activități speciale, atunci pot să se facă temele un timp mai îndelungat, dar doar pentru a avea apoi o zi liberă. Nu trebuie să pară o corvoadă aceste teme și copilul să fie stresat, iar în loc să se deconecteze, el să fie stresat cu grija temelor. Trebuie să îi lași copilului puțină libertate și faptul că are aceste sarcini să nu devină o presiune, ci să îl încurajezi să fie independent. Adică să aleagă el, dar într-un ritm mai lejer.

Vacanța ideală ar fi una dublă. Adică în două locuri contrare, să fie într-o zonă în care copilul să aibă activități fizice, sportive, dar și într-o zonă culturală unde să acumuleze cunoștințe, dar nu cu stres, ci într-un mod plăcut, acompaniat de momente de plăcere care să-i creeze o stare propice pentru a se putea bucura de vacanță", concluzionează specialistul. 

Mai multe