Ce trebuie să știe părinții înainte de a pleca în vacanță cu cei mici! Riscă să nu fie lăsați să iasă din țară

Deja am ajuns la mijlocul lunii iunie, iar acest lucru înseamnă că tot mai mulți români pleacă în vacanțe, mai ales dincolo de hotarele țării. În aceste condiții, Poliția de Frontieră a anunțat părinții care doresc să meargă în afara țării alături de copiii lor că certificatul de naștere nu reprezintă un document de călătorie!

Certificatul de naștere nu reprezintă un document de călătorie / foto: Shutterstock
Certificatul de naștere nu reprezintă un document de călătorie / foto: Shutterstock

Poliția de Frontieră a precizat că, doar în ultima lună, a fost necesar să fie oprită călătoria a nu mai puțin de 150 de cetățeni români minori, din cauza faptului că părinții lor, sau însoțitorii, nu dețineau documentele necesare pentru a ieși în afara țării însoțiți de minori.

Legea 248/2005, care reglementează libera circulație a cetățenilor români în străinătate, spune clar că minorilor le trebuie un document de călătorie valabil, mai precis, un pașaport, ori cartea de identitate, dacă au peste 14 ani.

Astfel, Poliția de Frontieră anunță românii că nu trebuie să uite că certificatul de naștere nu reprezintă un document de călătorie. Dacă aceștia au pașaport, ori carte de identitate, dacă au peste 14 ani, minorii pot ieși din țară dacă sunt însoțiți și dacă au acordul părinților, sau al reprezentanților legali.

Ce trebuie să știe părinții înainte de a pleca alături de copii în vacanță

După ce țara noastră a intrat în Spațiul Schengen, pe plan maritim și aerian, minorii din țara noastră care călătoresc în afara României nu vor mai fi nevoiți să efectueze controlul de frontieră, astfel că au posibilitatea de a merge direct la poarta de îmbarcare. Desigur, de același privilegiu se bucură, acum, și adulții din țara noastră.

În plus, minori nu au nevoie de alte decumente decât cele care deja se cereau, dacă vor să călătorească în Spațiul Schengen, de pe aeroporturi. Polițiștii de frontieră pot face verificări în aeroporturi, pentru a stabili dacă minorii și însoțitorii lor au toate actele necesare pentru a putea călători dincolo de hotarele României. Astfel, părinții nu trebuie să uite că certificatul de naștere nu reprezintă un document de călătorie.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Sistem PAtriot   exercitiu militar   Foto FAcebook MApn Lt  Radu Chirilă jpg
image
image
image
image
image
image
mihaela bilic instagram jpg
autobuz troleibuz stb foto shutterstock
distractie jpeg
Nicki Minaj profimedia 0717344716 jpg
praf saharian jpeg
cana jpg
shutterstock 2238691451 jpg
foto1 aglomerati autostrada 12711400 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net