Creșterea economică a încetinit în România. Ce se întâmplă cu prețurile

16 februarie 2022 14:33   Național

Comisia Naţională de Prognoză a revizuit în scădere la 4,3% prognoza de creştere economică pentru acest an, față de valoarea de 4,6% cât era preconizată. Această creștere este datorată șocului inflaționist ce a avut loc în ultimul trimestru din 2021, dar și din cauza valului 5 al pandemiei cu virusul Sars-Cov-2.

De asemenea, Comisia a transmis că nu a luat în calcul și declanșarea unui conflict militar la granița ruso-ucraineană.

„Având în vedere evoluţia economiei sub impactul şocului inflaţionist din trimestrul IV 2021, precum şi apariţia valului 5 al pandemiei, cât şi continuarea crizei energetice, în special în prima parte a anului 2022, s-a estimat pentru anul în curs un avans economic de 4,3%, revizuire în uşoară scădere comparativ cu prognoza de toamnă (4,6%) şi un deflator de 6,1%, în creştere, corelat cu majorarea preţurilor”, se arată în Prognoza 2021 – 2025

La ce valoare este estimat PIB-ul României în 2022?

Ajustarea privind avansul Produsului Intern Brut trebuie luat în calcul alături de menținerea prețurilor pentru produsele energetice ce se află la un nivel ridicat, fapt ce ar afecta activitatea din industrie, în mod special din industria chimică și metalurgică, acestea fiind ramuri industriale energointensive, conform CNSP.

Printre altele, și întreruperile în lanțurile de aprovizionare nu se vor încheia, chiar dacă perturbările acestora vor fi de amplitudini mult mai reduse. Prin această întrerupere, industria auto și cea de echipamente electrice vor fi afectate de această problemă.

PIB-ul României este estimat la 1.315 miliarde de lei în acest an.

De asemenea, Comisia Naţională de Prognoză a calculat că consumul final va încetini creșterea ce se află la valoarea de 3,6% în timpul acestui ani, de la valoarea de 5,3% înregistrată în 2021. Printre altele, investițiile sunt prevăzute să crească și ele cu 9,1% față de valoarea din anul precedent, de 5,1%.

Statisticile arată o inflație ce va avea loc la sfârșitul anului 2022 de 9,5%, fiind corespunzătoare mediei anuale de 9,9%, fără a fi luate în calcul alte măsuri pentru sprijinirea populației, indică Digi24, care citează Agerpres.

Puteți urmări știrile Click! și pe Google News

Mai multe