România începe negocierile de aderare la OCDE. Avantajele de care ne-am putea bucura

România începe negocierile de aderare la OCDE, cea mai importantă organizaţie economică din lume. Este o veste foarte bună, iar includerea țării noastre va veni la pachet cu multe beneficii. Surse guvernamentale au declarat că această decizie reprezintă „un succes politico-diplomatic deosebit, care confirmă, totodată, nivelul ridicat de pregătire tehnică al României”.

image

Consiliul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică deschide discuțiile pentru aderarea la OCDE cu încă alți cinci candidați: Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croația, Peru.

România  şi-a depus oficial candidatura în aprilie 2004 și noiembrie 2012, iar apoi şi-a reînnoit-o în 2016 şi 2017. Iată că a trebuit să ajungem în 2022 pentru a ni se deschide, în sfârșit, ușa! 

Ce avantaje vom avea dacă aderăm la OCDE

Potrivit Ministerului de Externe de la București, principalele avantaje ale posibilei aderări a României la OCDE ar fi:

  • recunoaşterea statutului de economie de piaţă funcţională şi democraţie consolidată, cu impact asupra ratingului de ţară şi atragerii investiţiilor străine;
  • o imaginea favorabilă faţă de marile economii ale lumii şi faţă de statele din regiune cu aspiraţii europene;
  • accesul la informaţiile necesare în domeniile prioritare pentru România (cadrul de guvernare, reforma legislativă, anti-corupţia, politica fiscală, infrastructura de transport, agricultura, educaţia etc.);
  • accesul la instrumentele şi centrele de decizie economică ale OCDE şi posibilitatea de a contribui la guvernanţa economică globală;
  • asistenţă în materie de politici publice din partea membrilor OCDE prin realizarea periodică de evaluări ale politicilor României în domenii specifice şi emiterea recomandărilor privind îmbunătăţirea acestora;

Care e procedura de aderare la OCDE

Procesul de negociere include o evaluare „la sânge” efectuată de peste 20 de comisii tehnice privind alinierea țării candidate cu standardele, politicile și practicile OECD. Înainte ca un stat să fie invitat să devină membru al celei mai importante organizaţii economice din lume, acesta trebuie să facă schimbări în legislația, politicile și practicile țării, pentru a se alinia cu standardele și bunele practici OCDE.

Iată că românia a bifat toate condițiile impuse și a fost invitată să adere la cea mai importantă organizație economică din lume. 

Klaus Iohannis, mesaj pe Twitter

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis că țara noastră rămâne angajată să urmărească obiectivul de a deveni membru OCDE.

„Salut călduros decizia OCDE de astăzi de a deschide negocierile de aderare cu România. Mulțumesc Secretarului General Mathias Cormann și statelor membre pentru sprijinirea candidaturii României! Rămânem angajați să urmărim obiectivul aderării la OECD, cu energie și determinare”, se arată în mesajul său de pe Twitter.

Ce este Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică

Înființată în 1961, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică este un for interguvernamental dedicat identificării, diseminării şi evaluării aplicării politicilor publice potrivite, pentru asigurarea creşterii economice sustenabile şi stabilităţii sociale. OCDE are 38 de membrii (majoritatea europeni – 23), fiind state dezvoltate ce dețin peste 70% din producţia şi comerţul globale şi 90% din nivelul mondial al investiţiilor străine directe.

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net