Noul Codul Rutier, promulgat de Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, 13 ianuarie, legea privind completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, privind circulația pe drumurile publice (PL-x 66/17.02.2020), informează Administraţia Prezidenţială. 

masina politie jpeg

Noul Cod Rutier prevede introducerea de cursuri de conducere defensivă şi de prim-ajutor, atât pentru obţinerea permisului de conducere cât şi pentru cei care au permisul suspendat.

Ce prevede noua lege

Proiectul prevede ca cele două cursuri să fie introduse în cadrul pregătirii teoretice și practice pe care o fac persoanele care solicită prezentarea la examen pentru obținerea permisului de conducere în următoarele situații:

  • obținerea, pentru prima dată, a permisului de conducere;
  • beneficierea de reducerea perioadei de suspendare a sancțiunii complementare a suspendării temporare a exercitării dreptului de a conduce în ipotezele constatării de către organele competente a săvârșirii de către participantul la trafic a unei fapte contravenționale;
  • dispunerea sancțiunii complementare a suspendării temporare a exercitării dreptului de a conduce atunci când fapta contravențională se circumscrie fie conducerii sub influenţa băuturilor alcoolice, fie nerespectării regulilor privind prioritatea de trecere, depăşirea sau trecerea la culoarea roşie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulaţie din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale.
  • obținerea, după anularea permisului de conducere printr-o hotărâre judecătorească definitivă, a unui nou permis de conducere. 

Termen de plată a amenzilor  

Legea îşi propune, de asemenea, responsabilizarea conducătorilor auto care, deşi sancţionaţi, ignoră consecinţele acţiunilor lor, nu-şi achită amenzile şi continuă comportamentul periculos şi iresponsabil, prin introducerea unui termen de plată a amenzilor de 6 luni. În caz contrar, se va putea dispune suspendarea permisului. 

Se pregătește modificarea Codului Rutier. Pentru ce se propun amenzi mai mari

De asemenea, în ceea ce privește modificările Codului Rutier 2022 este vorba și despre un sistem de camere de supraveghere implementate la nivel național, pe toate drumurile naționale. Șoferii care nu vor respecta legislația rutieră vor fi amendați mai ușor, prin prisma imaginile obținute de camerele de luat vederi, fixe sau mobile.

Acest sistem video de monitorizare a traficului pe drumurile naționale va trimite automat imagini din momentul în care a fost încălcată legea tocmai către șoferul iresponsabil, cu tot cu amendă și procesul verbal.

Actul normativ a fost iniţiat de senatorul USR Cosmin Poteraş.

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net