Cresc contribuţiile la sistemul de pensii! Cât plătesc persoanele care lucrează în construcții

Ultima actualizare:

Creşterea salariului minim pe economie a dus implicit şi la creşterea salariului mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, în raport cu care se calculează cotele de contribuţii sociale, dar şi ajutoarele de deces, scrie Adevărul. 

Potrivit CNPP, câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat este de 6.095 lei – începând cu 1 ianuarie 2022. În ceea ce priveşte cotele de contribuţii de asigurǎri sociale, acestea sunt următoarele:  

image
  •  25% - datorată de către persoanele fizice care au calitatea de angajaţi sau pentru care există obligaţia plăţii contribuţiei de asigurări sociale;   
  • 4% - datorată în cazul condiţiilor deosebite de muncă;   
  • 8% - datorată în cazul condiţiilor speciale de muncă;   
  • 21,25% datorată de către persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor de la angajatori care desfăşoară activităţi în sectorul construcţii şi care se încadrează în condiţiile prevăzute la art. 60 pct. 5 din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare.   

CNPP face următoarea menţiune: „În cazul acestor persoane fizice, angajatorii nu datorează cota de contribuţie de asigurări sociale pentru condiţii deosebite şi speciale de muncă”.   

Cota de contribuţie de asigurări sociale datorată de persoanele fizice care au încheiat contract de asigurare socială este de 25%.   

Cota de contribuţie aferentă fondurilor de pensii administrate privat este de 3,75% şi este inclusă în cota de contribuţie de asigurări sociale datorată de către persoanele fizice care au calitatea de angajaţi sau pentru care există obligaţia plăţii contribuţiei de asigurări sociale, cu excepţia persoanelor care desfăşoară activităţi în sectorul construcţii.   

CNPP face următoarea menţiune: „În situaţia participanţilor la fondurile de pensii administrate privat, la determinarea punctajului realizat în sistemul public de pensii pentru lunile în care aceştia contribuie la aceste fonduri, se utilizează un indice de corecţie de 0,85000”.   

Pe de altă parte, începând cu 1 ianuarie 2022:  

  •  Venitul minim lunar asigurat în baza contractului de asigurare socială este de 2.550 lei (valoarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată);  
  • Cuantumul contribuţiei de asigurări sociale aferent acestui venit este de 638 lei.   
  • Valoarea punctului de pensie este de 1.586 lei – începând cu 1 ianuarie 2022.   
  • Indicele de corecţie utilizat pentru determinarea cuantumului pensiei este de 1,41.   

Cuantumul ajutorului de deces începând cu 1 ianuarie 2022

  • 6.095 lei - în cazul decesului asiguratului sau pensionarului;  
  • 3.048 lei - în cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului.  
  • Indemnizaţia socială pentru pensionari este de 1.000 lei.  
  • Indemnizaţia pentru însoţitor în cazul pensionarilor de invaliditate încadraţi în gradul I de invaliditate, este de 1.269 lei.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
centrala jpeg
churches lalibela  jpg
manastirea Ghighiu  jpeg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
stat bloc romania jpg
centrala termica de apartament instalator shutterstock 2373202799 jpg
vant puternic distrugeri jpg
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net