Cum a ajuns Elena Ceaușescu să fie considerată o femeie ridicolă. Gafa de proporții care i-a adus o poreclă rușinoasă
În vremea Comunismului, Elena Ceaușescu a fost una dintre cele mai influente și importante femei din România. Despre soția dictatorului se spunea că era o femeie rea și o conducătoare drastică. Deși nu avea prea multă școală, ci doar 4 clase, Elenei Ceaușescu îi plăcea să fie percepută de toată lumea drept o „intelectuală”.
Totuși, aceasta nu dădea dovadă de prea multă inteligență. Gafa de proporții pe care a făcut-o „savanta de renume mondial” atunci când a citit o formulă chimică, i-a făcut pe cei din jur să o considere „ridicolă”.
Elena Ceaușescu, poreclită „CODOI”
Elena Ceaușescu, o femeie dură, căreia îi plăcea să conducă frâiele țării din umbră, așa era caracterizată de către cei din jur. Își dorea să fie percepută drept o „intelectuală” și mereu încerca să dovedească că le știe pe toate.
Cu toate acestea, soția lui Nicolae Ceaușescu a dat dovadă în repetate rânduri că inteligența nu este cel mai mare atu al ei. Ei bine, nu doar o dată a citit formula dioxidului de carbon ca fiind „codoi”, în loc de „CO2”. Mai mult, ulterior avea să fie poreclită „CODOI” de către cei care o vorbeau de rău pe la spate.
Deși avea doar 4 clase, odată ajunsă la conducerea țării, Elena Ceaușescu a început să obțină diplome pe bandă rulantă. Aceasta a obținut inclusiv titlul de doctor în chimie, iar de cele mai multe ori, atunci când se vorbea despre ea, se folosea sintagma „Academician Doctor Inginer Elena Ceaușescu”.
Elena Ceaușescu, considerată o femeie „ridicolă”
Violeta Năstăsescu a fost cea care i-a fost translator de limba engleză Elenei Ceaușescu și tot ea a scris și câteva cărți despre viața celor doi dictatori. În cartea „Elena Ceaușescu, confesiuni fără frontiere”, scriitoarea a subliniat faptul că soția lui Nicolae Ceaușescu era ridicolă și își dorea să pară ceea ce nu este.
„Dânsa ajunsese la biografia lui Alfred Nobel: ‘a inventat praful de pușcă, știai?’, m-a informat ea profesional. Iubitoare de adevăr cum eram, m-am aventurat să introduc o mică erată: ‘mi se pare că era dinamită, nu-i așa?’ ‘Da, poți să o numești și așa’, a spus ea cu seninătate și subiectul a fost abandonat”, scria Violeta Năstăsescu.
Cine a fost Elena Ceaușescu
Înainte de căsătoria cu Nicolae Ceaușescu, Elena purta numele Petrescu. S-a născut la Petrești, județul Dâmbovița, într-o familie săracă. Tatăl ei lucra la primăria din Petrești și era arendaș, dar avea și un magazin de unelte, datorită căruia era poreclit „Briceag”. Mama sa, Alexandrina lucrase ca slujnică la un boier din sat.
Elena Ceaușescu s-a mutat în anul 1936 la București, împreună cu fratelei ei și a lucrat ca muncitoare textilistă. Mai târziu, în 1939, Lenuța Petrescu a intrat în Partidul Comunist din România, unde l-a cunoscut pe Nicolae Ceaușescu, prin intermediul lui Marin Ceaușescu, fratele președintelui.
S-a zvonit că Elena Petrescu și Marin Ceaușescu ar fi trăit o poveste de dragoste, însă acest lucru nu s-a dovedit. În 1947, Nicolae și Elena Ceaușescu s-au căsătorit și au condus timp de 24 de ani România. În cele din urmă, cei doi au fost executați la Târgoviște, în 1989, când dictatoarea avea 73 de ani.