Cum a murit fratele cel mare al lui Nicolae Ceaușescu. Ce a scris în biletul de adio

Atât în presa de la noi, cât și în presa internațională, despre dictatorul Nicolae Ceaușescu s-au scris milioane de pagini. Bineînțeles, același lucru putem spune și despre soția sa, Elena, alături de care și-a găsit sfârșitul pe 25 Decembrie 1989. Și totuși, nu se știu atât de multe detalii despre Marin Ceaușescu, și el un om politic deosebit de important în timpul regimului comunist, fratele mai mare a lui Nicolae Ceaușescu, care s-a stins din viață la doar o zi după dictator.

Cum a murit Marin Ceaușescu, fratele dictatorului / foto: colaj captură video/arhiva Click!
Cum a murit Marin Ceaușescu, fratele dictatorului / foto: colaj captură video/arhiva Click!

Familia Ceaușescu a avut 10 copii, dar doau 9 au supraviețuit. Primul copil a fost Niculina, iar cel de-al doilea Marin, care a ucrat și el la București, alături de Niculina și de Nicolae, apoi a terminat Academia de Științe Economice. Ulterior, a condus timp de mai mulți ani Agenția Economică a României de la Viena.

În ziua de 25 decembrie 1989, în ziua de Crăciun, Nicolae Ceaușescu și Elena Ceaușescu au fost executați la Târgoviște. u trei zile mai devreme, Ion Iliescu semnase un decret al Consiliul Frontului Salvării Naționale (CFSN) prin care a înființat Tribunalul Militar Excepțional. Procesul celor doi lideri comuniști a fost unul de fațadă, iar soții Ceaușescu au fost găsiți vinovați de genocid și subminarea economiei naționale, fiind condamnați la moarte prin împușcare.

Fotografiile execuției cuplului Ceaușescu au fost difuzate în întreaga lume. Însă, ce nu s-a spus și ce nu știe multă lume este faptul că, la doar o zi după moartea dictatorului, unul dintre frații săi, Marin Ceaușescu, și-a pus capăt zilelor la 74 de ani.

Marin Ceaușescu a lăsat un bilet de adio

El s-a spânzurat în subsolul Reprezentanței Economiei a României la Viena și a lăsat în urma sa un bilet de adio, în care a spus: „Să nu mă acuzaţi că am încheiat cu şampanie, nu este un viciu, dar am avut nevoie de un drog ca să pot să plec mai uşor. Colectiv – rămâneţi cu bine şi urmaţi-vă destinul”, relatează shtiu.ro.

Pentru o perioadă de timp de 15 ani, Marin Ceaușescu a fost șeful Agenției Economice a României la Viena, iar înainte de 1989, s-a întors în România pentru a-și avertiza fratele mai mic, pe Nicolae, despre planurile celor din jur de a-l da jos. „Tata i-a spus mamei că este evident că nu are cum să ia legătura cu el. A și vorbit cu fratele lui, generalul Ilie Ceaușescu și a zis nu reușește să intre la Nicu, că așa îi spuneau. Tata a plecat spunându-i mamei „ai grijă ce faci, că vin vremuri grele, o să fie rău”, povestea ani mai târziu Mihaela Ceaușescu, fiica lui Marin.

Potrivit unor surse neoficiale, Marin Ceaușescu a jucat un rol strategic în inima Europei. El a controlat fonduri de sute de milioane de dolari în timpul regimului ceaușist, bani redirecționați către conturi străine ale statului român.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
1 florin piersic png png
image
image
image
image
image
image
stema Romaniei  jpeg
index logo webp
vitamine esentiale pentru mamele care alapteaza jpg
rosii  jpg
geto daci jpg
semnare jpg
jais flight shutterstock jpg
Biserica Greaca Braila  jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net