De ce nu există zăcăminte de diamante în rocile din România. Ce s-a întâmplat cu fabrica secretă de diamante a lui Ceaușescu

Ultima actualizare:

Un articol cu titlul „Descoperirea unui imens zăcământ de diamante în subsolul Moldovei” sugerează că în România există resurse minerale de acest gen, însă exploatarea lor nu este o prioritate pentru autorități.

România nu are în subsol diamante / foto: Pixabay
România nu are în subsol diamante / foto: Pixabay

Textul a fost postat pe pagina România Liberă, asociată cu cotidianul omonim, dar cu referințe către site-ul stirileromanilor.ro. Postarea a generat sute de comentarii, reacții și distribuiri.

Articolul a apărut inițial în cotidianul Libertatea în 2014 și a fost preluat ulterior în variate forme de diverse site-uri, printre care newsteam.ro și magnanews.ro, care au inclus elemente despre presupuse planuri de explorare ale Rusiei într-un zăcământ similar.

Ce spun, totuși, specialiștii în domeniu

Ștefan Marincea, cercetător științific superior gradul I și fost director al Institutului Geologic al României, expert în mineralogie, cristalografie și geochimie, a declarat: 

„În anii '70 s-au observat similitudini între așa-numita Platformă Moldovenească, aflată la adâncimi de minim 900 de metri în România, și Scutul Siberian. Cu toate acestea, formațiunile din Platforma Moldovenească sunt similare cu cele din Ucraina, inclusiv formațiunea Krivoi Rog, care conține șisturi cristaline și granit. 

Paralelismul cu Platforma Siberiană este forțat, deoarece și acolo se găsesc aceleași formațiuni de Krivoi Rog. O formare diamantiferă trebuie să conțină kimberlit, o rocă mamă. Pentru o exploatare eficientă, această rocă trebuie să fie aproape de suprafață.

Potrivit geology.com, roci similare kimberlitului pot fi expuse la suprafață în urma activităților vulcanice intense sau a impactului unui asteroid sau datorită meteoriților care sunt arși în atmosferă până să atingă solul și ajung aproape de suprafață, putând fi extrase”, explică Ștefan Marincea, potrivit factual.ro.

  Zvonurile au început înainte de Revoluția din 1989

Așa se formează diamantele / foto:  geology.com
Așa se formează diamantele / foto: geology.com

Cât despre apariția în spațiul public a acestei teorii, cercetătorul Ștefan Marincea spune că totul își are rădăcinile în politice statului român de dinainte de 1989.

Platforma Moldovenească nu conține kimberlit, rocile în care se găsesc diamantele. Cu toate acestea, termenul de diamant a stârnit interesul înainte de '89, ceea ce a dus la campanii de căutare în sedimentele râului Prut. Aceste căutări nu au avut succes, deoarece premisa era pur teoretică și era promovată de persoane fără cunoștințe detaliate în geologia platformei.

Este imposibil să găsim diamante la adâncimi precum cele de peste 900 de metri, așa cum am interceptat noi în foraje. Totuși, această teorie a fost amplificată în spațiul public din motive politice ale statului român anterior anului 1989”,  explică Ștefan Marincea.

„Teoria a fost clasată ultrasecret la nivelul conducerii Institutului pentru Metale Rare, care era, la vremea respectivă, o întreprindere a Securității populată cu semidoctism. Acolo făceau geologie pe resurse critice, cum ar fi uraniu și toriu.

Sub aceste auspicii au ajuns la “autosuficiență” științifică, încât unul dintre geologii lor șefi, un profesionist de altfel, când a văzut ce subordonați are, a secretizat tot ce scriau.

Practic, aceștia, chiar dacă nu găseau nimic, trebuiau să caute în continuare. Acum le văd perlele răbufnind pe Facebook și în teze. Kimberlite nu s-au descoperit niciodată pe teritoriul României. Nouă ne lipsesc două categorii de elemente rare și critice. România nu are elemente platinoide și diamante.

Nu există context geologic favorabil pentru asemenea acumulări. Le-am căutat, le-am investigat, le-am explorat. Nu avem asemenea rezerve. Avem în schimb alte forme ale carbonului, cum ar fi grafitul. Toate aceste lucruri se învață în anul 2 de Facultate”, conchide fostul director al Institutului Geologic al României. 

Povestea uzinei ultrasecrete de diamante a lui Ceauşescu

Ion Mihai Pacepa, un important dezertor din sistemul comunist de informații, afirma că România ar fi fost implicată în contrabandă cu droguri în Occident și ar fi construit o fabrică de diamante sintetice. Conform relatărilor lui Pacepa, Nicolae Ceaușescu și soția sa erau fascinați de diamante și au dezvoltat o relație cu dictatorul din Republica Centrafricană, Jean Bedel Bokassa, pentru a obține concesiuni miniere de diamante.

În 1975, Ceaușescu a ordonat obținerea tehnologiei pentru producerea de diamante sintetice, iar după doi ani, au fost prezentate mostre obținute experimental. Uzina a fost construită în secret, iar producția a început în 1978. Elena Ceaușescu a fost impresionată de diamantele sintetice și a cerut ca acestea să fie pregătite pentru aniversarea lui Nicolae Ceaușescu.

Ceaușescu a ordonat ca diamantele sintetice să fie vândute în secret pe piața occidentală, similar contrabandei cu cocaină. Conform lui Pacepa, contrabandiștii plătiți de statul român ar fi fost implicați în vânzarea diamantelor sintetice în Europa Occidentală.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Vinerea Mare, cea mai neagră zi a creștinismului  Ce semnificație are Prohodul Domnului jpeg
image
image
image
image
image
image
Metrou Basarab 2048x2048 jpg
telefon ecran getty jpg
casa de marcat supermarket pexels jpg
gratii 1 jpeg
Sebastian Olariu si tatal lui FOTO Antena 3 Facebook jpg
istanbul pexels jpg
urangutan pixabay jpg
harta razboi ucraina steag drapel rusia europa shutterstock 2114384846 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net