#Exclusiv Click!

Cum a fost lăsat de izbeliște un tezaur monetar dacic, într-o pădure din județul Alba

23 septembrie 2022 13:17   Național
Ultima actualizare:

Într-un comunicat de presă, Poliția Alba a transmis joi, 22 septembrie, că în colaborare cu arheologii Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia a fost descoperit un tezaur monetar antic.

Din comunicatul remis publicului reiese faptul că este vorba despre o descoperire întâmplătoare, realizată, de fapt, de un utilizator autorizat al unui detector de metale.

Artefactele au fost descoperite, legal, cu ajutorul unui detector de metale

Acesta, un tânăr de 27 de ani, din județul Mureș, a descoperit mai multe monede dacice împrăștiate într-o pădurice de pe raza localității Jidvei, din județul Alba. 

Un semnal mult mai puternic al detectorului de metale i-a atras atenția, bărbatul determinând că în pământ erau monede identice cu cele descoperite anterior, dar grupate într-un singur loc. 

Vezi și: A dat lovitura! Un fost poliţist a găsit o comoară îngropată

A decis că dezgroparea restului comorii este de competența arheologilor și a nu a mai continuat să sape. Deși monedele nu erau la o adâncime semnificativă, arheologii au avut, astfel, posibilitatea de a analiza mai multe detalii, ce pot oferi diverse informații istorice după o serie de analize științifice specifice.

Astfel, conform legislației, descoperitorul unor asemenea vestigii trebuie să anunțe și să predea obiectele găsite primăriei de pe raza localității care administrează respectivul loc.

Lucru care s-a și întâmplat, de altfel. Așadar, apare întrebarea firească, de ce anunțul identificării tezaurului lăsat neatins de utilizatorul de detector a fost făcută de Poliție, când conform legislației, inițiativa trebuia să aparțină Direcției Județene de Cultură Alba - DJC Alba?

Direcția Județeană de Cultură Alba a tărăgănat recuperarea tezaurului 

Detectoristul a respectat legislația și a dus monedele dezgropate la primărie, unde a informat autoritățile și despre monedele nedezgropate. Primarul sau un angajat delegat de acesta ar fi anunțat, la rândul său, Direcția Județeană de Cultură Alba și când a dorit să le ducă acolo, pentru a fi inițiate cercetări arheologice, i s-ar fi spus că nu e un moment bun, întrucât reprezentanții nu sunt în instituție, din cauza unor intervenții sanitare. Deratizau sau făceau curățenie. Adevărul e undeva la mijloc, dar este cert faptul că acele vestigii au fost lăsate de izbeliște”, a declarat, în exclusivitate pentru Click!, o persoană care cunoaște întreaga întâmplare, dar a dorit să își păstreze anonimatul.

Astfel, zilele au trecut și, când s-a împlinit aproape o lună de la excepționala descoperire, obiectele predate nu ajunseseră la Direcția Județeană de Cultură Alba. Mai grav, nici informația despre tezaurul care trebuia extras de arheologi nu fusese procesată.

Citește și: Un bărbat din Bihor a descoperit muniție neexplodată din al Doilea Război Mondial

Conform legii în vigoare, primăria avea la dispoziție 72 de ore pentru a informa Direcția Județeană de Cultură și 10 zile pentru a preda obiectele. Mai departe, DJC ar fi trebuit să transmită obiectele muzeului județean și să fie demarată cercetarea arheologică, într-un regim de urgență, fiind vorba despre piese rămase în pământ.

Doar că reprezentantul DJC Alba nu ar mai fi luat legătura cu Primăria Jidvei care preluase obiectele pe proces verbal de la detectorist și nici nu a inițiat procedura de cercetare a locului unde un tezaur excepțional aștepta să fie scos la lumină.

Situația a fost rezolvată, involuntar, tot de detectorist

Situația a fost dezamorsată, involuntar, culmea, tot de detectoristul care a descoperit vestigiile istorice. Acesta a oferit câteva detalii despre descoperire și despre interacțiunea cu autoritățile, într-o postare pe o rețea de socializare.

Povestea a atras atenția mai multor pasionați de detecție de metale, vorba s-a dus și cazul a ajuns în atenția Poliției, care a demarat, astfel, acțiunea care ar fi trebuit inițiată de peste o lună.

Duminică, 19 septembrie 2022, polițiștii, împreună cu experți arheologi din cadrul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia și detectoristul, au identificat, într-o pădure din localitatea Jidvei, un complex arheologic de epocă dacică, care cuprinde un tezaur monetar, depus într-un vas din bronz, cuprinzând monede de tip tetradrahmă „Macedonia Prima”, din argint (159-150 a. Chr), drahme de tip „Rădulești-Hunedoara”, dacice (sec. III - II a. Chr), denari de epocă romană (antoninieni), o fibulă din fier, dacică și un amnar din fier, de epocă romană”, se arată în comunicatul Poliției Alba.

Vezi și: A găsit o comoară îngropată în pădurea Săldăbagiu de Munte

În total, au fost recuperate 116 obiecte de patrimoniu care au ajuns, în sfârșit, acolo unde trebuie, la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia. Experții muzeului au analizat obiectele și au ajuns la concluzia că artefactele aparțin Patrimoniului Cultural National, unele dintre ele fiind aparținând categoriei Tezaur.

În prezent, tezaurul se află în curs de restaurare la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia. Conform legii, utilizatorul detectorului de metale care a descoperit vestigiile ar trebui să primească din partea statului român o recompensă cuprinsă între 30% și 40% din valoarea estimată a tezaurului.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Mai multe