Cum arată moneda care o înfățișează pe sora împăratului Traian. A fost descoperită în Maramureș

4 martie 2024 9:58   Național

În luna martie, celebrată pentru importanța și contribuția femeii, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș a selectat un exponat cu o semnificație deosebită: o monedă reprezentând-o pe Marciana, sora împăratului Traian, ale cărei conotații sunt profund legate de cultul lui Marte.

Această monedă face parte dintr-un tezaur monetar roman descoperit în regiunea satului Oarța de Sus, într-un sit arheologic numit Ogrăzi. Descoperirea a fost realizată în timpul cercetărilor arheologice desfășurate între anii 1985 și 1986 sub îndrumarea doamnei Georgeta Maria Iuga.

Cum arată moneda și ce semnifică inscripțiile de pe ea

Moneda în discuție este un denar de argint, emis de monetăria Romei, cu dimensiunile de 20,7 x 19,8 mm și o greutate de 2,73 g, având un conținut de argint de 800‰ și o axă de 7. Pe avers, se remarcă un bust drapat al Marcianei, orientat spre dreapta, cu părul aranjat în bucle către vârful capului, purtând o diademă în formă de semilună. Inscripția de pe avers este DIVA AVGVSTA – MARCIANA.

Pe revers, Marciana (sau Vesta) este reprezentată ținând în mână un patera și un sceptru, fiind așezată într-o trăsură trasă de doi elefanți spre stânga. Inscripția de pe revers este EX SENATVS CONSVLTO.

Denarul a fost emis de împăratul Traian (98 – 117 p. Chr.) în onoarea surorii sale, Marciana, după decesul acesteia, undeva după anul 112 p. Chr., când a fost deificată prin decretul senatului (EX SENATVS CONSVLTO) la cererea împăratului, primind astfel epitetul de DIVA, alături de cel de AVGVSTA.

Cine a fost Marcia Furnilla

Sora împăratului Traian, Marcia Furnilla, a fost o figură notabilă în Roma antică, chiar dacă istoria ei este adesea umbrită de gloria și realizările fratelui ei. Marcia Furnilla s-a născut într-o familie influentă și distinsă, având legături strânse cu cercurile aristocratice romane.

Deși puține informații precise sunt disponibile despre viața și contribuțiile ei, se crede că Marcia Furnilla a fost implicată în evenimentele sociale și politice ale epocii. Ea a fost prima soție a lui Traian, dar căsătoria lor a fost desfăcută înainte ca Traian să urce pe tronul imperial.

Chiar dacă nu a fost împărăteasă, influența lui Marcia Furnilla nu trebuie subestimată. Prin legăturile sale de familie și conexiunile politice, ea a contribuit la consolidarea poziției lui Traian în cercurile de putere. De asemenea, ea a fost o figură de referință în societatea romană, reflectând idealurile și valorile aristocratice ale vremii.

Cu toate că numele ei poate fi eclipsat de cel al fratelui ei, Marcia Furnilla a rămas o prezență semnificativă în peisajul istoric al Romei antice, un exemplu al influenței discrete, dar importante, pe care femeile aristocrate o puteau exercita în acea perioadă.

Mai multe