Cum are de gând să se răzbune un român după ce i-a fost tăiat din salariu: „Când ies în oraș...”
Scăderea salariilor este un subiect sensibil pentru mulți români, iar unii dintre aceștia aleg să își exprime nemulțumirea într-un mod inedit. În urma anulării facilităților fiscale pentru angajații din IT, scutirea de impozitul pe venit, mulți dintre aceștia se vor confrunta cu reduceri semnificative ale veniturilor nete. Deși guvernul a adus această schimbare pentru a echilibra bugetul de stat, mulți angajați se simt dezavantajați și se întreabă dacă măsurile fiscale nu ar fi trebuit să fie gestionate altfel.
Cum are de gând un angajat căruia i-a fost tăiată leafa să se răzbune
Un astfel de angajat din IT a hotărât să își exprime frustrarea într-o postare pe Reddit, unde a propus o „răzbunare” simbolică: să renunțe la bacșiș. „Dacă tot nu mai avem scutiri, am putea renunța și noi la tips/bacșiș, să simtă și restul”, a scris el, explicând că mesele din restaurante sunt pline de „corporatiști” care nu au de suferit de pe urma scăderii salariilor. „Hai să simtă și alte industrii că ne-au scăzut nouă salariile”, adaugă el.
Această propunere a stârnit numeroase reacții în mediul online. Unii utilizatori au susținut ideea, menționând că, în contextul prețurilor ridicate din restaurante, bacșișul a devenit o practică tot mai puțin justificabilă. Unii dintre aceștia au relatat despre experiențele lor la restaurante, unde prețurile pentru o pizza sau o masă obișnuită depășesc adesea 100 de lei. Alții au subliniat că, în contextul actualei crize economice și al inflației, consumul a scăzut semnificativ, iar ieșirile la restaurant au devenit tot mai rare.
„Mai puțini bani înseamnă automat consum mai mic"
Un alt utilizator a menționat că de mult timp nu mai lasă bacșiș și nu înțelege de ce alți consumatori sunt dispuși să plătească sume mari pentru servicii care nu justifică costurile. „În Italia, în stațiuni montane, plăteam aceleași prețuri pentru o pizza ca în România, iar experiența era incomparabil mai bună”, a povestit el, punctând faptul că „nu este normal ca prețurile să fie atât de mari, iar salariile să nu se ajusteze corespunzător”.
Pe de altă parte, sunt și voci care consideră că renunțarea la bacșiș ar fi o măsură mult prea radicală. Aceștia propun să se renunțe, mai degrabă, la frecventarea restaurantelor și a cafenelelor costisitoare. „Mai puțini bani înseamnă automat consum mai mic, nu doar la bacșiș, ci în general”, afirmă un utilizator care a ales să reducă cheltuielile în acest sens.
În plus, mulți susțin că nu doar bacșișul ar trebui regândit, ci și obiceiurile de consum de zi cu zi. Un alt utilizator a declarat că, din cauza scăderii veniturilor, a renunțat la „micile mofturi” cum ar fi cafelele scumpe, brunch-urile de weekend sau mesele la restaurante. „Banii mei nu o să-i mai vadă toți ăștia care ani de zile au avut grijă să comenteze că suntem scutiți de impozit”, a spus acesta, exprimându-și dorința de a economisi pentru lucruri cu adevărat importante, precum o casă sau o mașină.