Cum s-a îmbrăcat Klaus Iohannis la întâlnirea cu refugiații din vama Siret. A venit complet „echipat”!
Președintele României Klaus Iohannis a vizitat sâmbătă, 5 martie, tabăra refugiaților ucraineni din vama Siret, susținând și un discurs în contextul războiului ruso-ucrainean.
Șeful statului a lăudat demersurile românilor și organizațiilor care vin la granițe să îi ajute pe refugiați, dând în același timp asigurări că niciun cetățean ucrainean nu va fi refuzat la intrarea în România. Iohannis a condamnat din nou invazia rusească și a declarat că ceea ce se întâmplă în prezent în Ucraina este o „catastrofă umanitară.”
Klaus Iohannis a vizitat tabăra de refugiați din vama Siret
Pregătit să înfrunte, la rândul său, frigul de afară, situație trăită de refugiații ucraineni care așteaptă în ger să intre în țara noastră, președintele Iohannis a venit complet „echipat”. Șeful statului a îmbrăcat o ținută casual, relaxată, prezentându-se în blugi bleumarin, asortați cu o geacă în aceeași nuanță.
În jurul gâtului, Klaus Iohannis s-a acoperit cu un fular, însoțit și de o pereche de mănuși. Bineînțeles, președintele României a purtat pe față și masca de protecție, care pare că are o dublă întrebuințare în aceste zile geroase, ținând și de cald.
Șeful statului le-a mulțumit tututor românilor care s-au implicat în ajutorarea refugiaților în aceste zile critice pentru cetățenii ucraineni, care au căutat adăpost în țara noastră.
„Am venit astăzi aici să văd cum este organizată tabăra de la Siret, dar, până să ajung la câteva impresii din această tabără, dați-mi voie să vă spun că această situaţie, acest război neprovocat, pornit de Rusia împotriva Ucrainei, a generat o catastrofă umanitară care a făcut sute de mii de ucraineni să îşi abandoneze casele, şi mulţi dintre ei ajung şi la noi în România, unde sunt bine primiţi.”, a declarat președintele Klaus Iohannis.
Preşedintele Klaus Iohannis a lăudat organizaţiile care s-au ocupat de cetățenii ucraineni, care încă din primele ore ale dimineții au fost prezente în vămi şi i-au primit aşa cum se cuvine pe refugiaţi. Totodată, șeful statului a precizat că și autoritățile române și-au făcut treaba și au organizat taberele de refugiați „într-un timp record”, făcând față și fluxului mare de persoane care au intrat pe teritoriul țării noastre. „Merită toată aprecierea.”, a explicat președintele României.
„Niciun ucrainean nu va fi refuzat la intrarea în România”
Șeful statului a dat asigurări că niciun cetățean ucrainean nu va fi refuzat pe teritoriul țării noastre. „Niciun ucrainean nu va fi refuzat la intrarea în România. Este o situaţie pe care nu şi-a dorit-o niciun ucrainean şi niciun român, dar noi suntem hotărâţi să facem faţă situaţiei.”, a adăugat Iohannis.
„Această situație, după evaluarea noastră, va continua destul de mult, iar complicațiile se vor agrava. Noi credem că această catastrofă umanitară se va extinde, va fi nevoie de foarte multe ajutoare atât aici cât şi în Ucraina.”, a continuat Iohannis, explicând că, în acest sens, la Suceava se înfiinţează un centru logistic care va colecta ajutoare umanitare din toată Europa, urmând să fie duse în Ucraina, dar şi în Republica Moldova, dacă va fi nevoie.
Ce spune Iohannis despre implicarea României în întregul conflict
Președintele Iohannis a explicat că România și NATO nu vor fi implicate în conflictul militar din Ucraina, situația nefiind o amenințare pentru țara noastră la ora actuală.
„Noi nu calculăm acum un scenariu în care România să fie implicată în conflict sau să fie amenințată. Nu pot să spun decât un lucru simplu: aici, în România, suntem acasă. Asta este țara noastră și aici rămânem.”, a mai spus Klaus Iohannis.
Întrebat ce se va întâmpla dacă Republica Moldova va fi atacată, șeful statului a declarat că suntem pregătiți să ajutăm și în acest caz, însă nu există momentan date care să confirme un eventual atac.
„Cu Moldova suntem într-o relație foarte strânsă și suntem hotărâți ca în situația în care umanitar este nevoie de ajutor să intervenim și acolo. Nu avem acum date care să arate un scenariu că Moldova ar fi amenințată.”, a mai spus Iohannis.
Tabăra mobilă pentru cazare temporară de la Siret are o capacitate de 402 locuri. Până în prezent, în tabără au intrat 2.050 de refugiați și au plecat spre alte locuri de cazare temporară sau spre alte destinații 1.782 de persoane.
Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram!