Curățenie de primăvară în toată țara. Copii implicați în strângerea gunoaiele adulților în campania Ministerului Mediului

18 aprilie 2022 18:19   Național
Ultima actualizare:

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a lansat la 4 aprilie campania națională „Curățăm România!”, în care sunt implicate primăriile din întreaga țară. Acțiunea vizează strângerea deșeurilor din zonele rurale și urbane sufocate de gunoaie.

Nu a durat mult până când primăriile, în unele cazuri cu implicarea Gărzii de Mediu, din diverse județe, au început să promoveze acțiunile de ecologizare. Printre imaginile postate, mai ales de Garda Națională de Mediu, se disting copii de școală generală, scoși la strâns gunoaie de prin păduri, de prin șanțuri sau maidane. Echipați, cel mult, cu niște banale mănuși din latex, care nu oferă protecție îndelungată la uzura continuă și de nici un fel în cazul obiectelor ascuțite sau tăioase, micuții au strâns zeci de tone de deșeuri aruncate fără discernământ de adulți.

Content image

Cum a fost posibil așa ceva? În regulamentul campaniei este descris modul de organizare:

Pentru realizarea acestei activități, beneficiarii finanțării pot coopta voluntari din comunitățile locale, inclusiv din rândul instituțiilor publice, unităților de învățământ, operatorilor economici și/sau puși la dispoziție de ONG-uri.

Sunt eligibile proiectele care au ca scop ecologizarea zonelor afectate de poluarea cu deșeuri (plastic, metal, deșeuri de echipamente electrice și electronice, sticlă, hârtie, cartoane, lemn, cauciuc, materiale textile, baterii și acumulatori, anvelope), inclusiv a gospodăriilor, zonelor de protecţie din jurul lacurilor naturale, lacurilor de acumulare, cursurilor de apă, digurilor, canalelor, barajelor şi a altor lucrări hidrotehnice, câmpurilor, pădurilor, de pe raza teritorială a UAT/ADI, doar în condițiile în care cantitățile respective de deșeuri nu intră în responsabilitatea operatorilor licențiați/autorizați, conform contractelor încheiate de solicitant cu aceștia”, se arată în textele publicate și pe paginile Gărzii Naționale de Mediu.

LIPSESC ECHIPAMENTELE PROFESIONALE DE PROTECȚIE

Informațiile sunt chiar din Ghidul de finanțare al proiectului. Pentru că ministerul spune că va sprijini financiar Unitățile Administrativ Teritoriale, adică UAT-urile, primăriile, mai precis. Au anunțat public, la lansarea campaniei că UAT-urile vor primi sume între 3.000  și 30.000 de lei. Au omis să spună ce vor face primăriile cu acești bani. Care este motivul finanțării și ce se întâmplă cu deșeurile, din moment ce în acel ghid scrie că sunt strânse deșeurile care nu intră în responsabilitatea operatorilor autorizați? Adică a firmelor care pot strânge deșeuri pentru ca mai apoi să le ducă la gropile de gunoi”, ne-a declarat un activist de mediu care urmărește derularea campaniei.

Atunci când au loc acțiuni de ecologizare, tocmai din cauza riscurilor prezentate de deșeuri, voluntarii implicați sunt echipați cu mănuști groase din cauciuc, măști faciale și ustensile profesionale care permit adunarea obiectelor ușoare, de la distanță cu un clește sau cu o țepușă.

Din păcate, în cazul campaniei „Curățăm România!”, voluntarii implicați, printre care și copii minori, tocmai aceste echipamente de securitate lipsesc. Cel puțin, așa reiese din sutele de imagini postate de cei iplicați în acțiunile de ecologizare, până acum.

Campania se încheie la data de 4 mai.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Mai multe