Cutremur de peste 4 în România, vineri dimineața. Unde s-a simțit

4 octombrie 2024 8:20   Național

România a fost din nou zguduită, vineri dimineața. Un cutremur de magnitudine peste 4 s-a produs, vineri după ora șase dimineața. Seismul a avut epicentrul în județul Vrancea și s-a produs la o adâncime de 140 de kilometri.

Cutremur în România, vineri dimineața

Un cutremur cu magnitudinea 4,1 s-a produs, vineri, puțin după  ora șase dimineața, în județul Vrancea, la o adâncime de 140 de kilometri, potrivit datelor anunțate de Institutul pentru Fizica Pământului.

Față de alte cutremure recente care au avut loc în țara noastră, acesta s-a produs la o adâncime mare.

Mișcarea tectonică a avut loc la adâncimea de 103,8 km, în apropierea oraşelor: 44 km vest de Focşani, 58 km nord de Buzău, 69 km est de Sfântu-Gheorghe, 79 km est de Braşov şi 91 km nord-est de Ploieşti.

Cel mai mare cutremur din acest an, 5,4

Cel mai mare cutremur din acest an a avut loc pe data de 16 septembrie. A fost înregistrat cu o magnitudine de 5,4 și a fost puternic resimțit de locuitorii mai multor orașe, inclsuiv în Capitală.

Constantin Ionescu, directorul general al Institutului Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului a declarat pengru Adevărul că seismul face parte din activitatea seismică obișnuită din zona Vrancea.

 Un cutremur de această magnitudine poate să apară o dată la doi ani, a explicat specialistul.

Ultimele seisme similare au avut loc în 2018, cu o magnitudine de 5,8, și în 2022, cu aceeași magnitudine de 5,4.

Practic, trebuia să vină un cutremur mai măricel în Vrancea, pentru că ultimul cutremur mai mare, peste 5, a fost în 2018”, a explicat directorul INFP. 

Cutremurul a fost resimțit puternic în zone precum București și Chișinău, iar epicentrul său a fost localizat la o adâncime de 126 de kilometri. În plus, intensitatea la epicentru a fost de gradul V pe scara Mercalli.

Evenimentul seismologic a fost detectat de aproximativ 100 de stații seismice.

Cutremurul de 5,4 a avut loc în județul Buzău, la ora 17:40, în zona seismică Vrancea, la o adâncime de 126,8 kilometri. Epicentrul său s-a aflat în apropierea unor orașe importante, cum ar fi Buzău, Brașov, Focșani, Ploiești și Târgoviște, fiind resimțit și în localitățile din zonă.

Mai multe