De ce pensiile românilor vor ajunge mai târziu în luna decembrie: „O situație excepțională”
Minivacanța de 1 decembrie a românilor, care are 4 zile, va afecta livrarea pensiilor seniorilor din ultima lună a anului 2023.
Legea spune că pensionarii trebuie să primească pensiile în perioada 1-15 a fiecărei luni. Și, pentru că toată lumea va avea liber, de pe 30 noiembrie până pe 3 decembrie, cine lua pensia la începutul lunii va primi banii mai târziu.
Cei care primesc pensia prin poștă, în 2023, pot primi banii până în ziua a 15-a, scrie RTV.
Totuși, românii care primesc pensia pe card nu vor avea întârzieri. Banii vor ajunge în conturile bancare în data de 12 decembrie, dar nu mai târziu de data de 13 decembrie.
Noua lege a pensiilor a trecut de Senat și va fi votată, luni, de Camera Deputaților
În plenul de marți seară, Senatul României a adoptat proiectul de lege privind sistemul public de pensii, după ce comisiile de specialitate au emis raport favorabil cu amendamente admise.
Votul nu a fost lipsit de incidente. Senatorii Radu Mihail şi Claudiu Târziu au solicitat retrimiterea la comisii a iniţiativei legislative, USR a cerut pentru trei săptămâni, iar AUR măcar pentru două săptămâni, dar ambele solicitări au fost respinse de către membrii Senatului.
După votarea proiectului, reprezentanţii USR au spus că senatorii partidului au votat împotriva propunerii de lege.
La rândul lor, cei de la AUR, prin declarațiile lui Claudiu Târziu, a explicat că senatorii AUR s-au abţinut la vot, pentru că „o mărire cât de cât e mai bună decât nimic”.
Luni, 20 noiembrie, proiectul legii pensiilor va intra în dezbaterea Comisiei pentru muncă şi protecţie socială a Camerei Deputaţilor.
Noutăți din legea pensiilor
Conform proiectului Guvernului, de la 1 ianuarie 2024 se majorează cu 13,8% punctul de pensie, de la 1.785 de lei la 2.032 de lei.
De la 1 septembrie 2024, pensiile se majorează în urma recalculării după noua formulă.
Dreptul la pensie se obţine după minim 15 ani de contribuţii, fără a fi luate în calcul perioadele necontributive asimilate (studii universitare, stagiul militar, concediul medical, şomajul, deportarea, prizonieratul sau detenţia politică).
Totodată, urmează să se egalizeze treptat, până în 2035, vârsta de pensionare pentru femei şi bărbaţi la 65 de ani, potrivit Agerpres.