Revoltă în stradă. Legea pensiilor umple din nou Piața Victoriei. Peste 5000 de oameni protestează

Ultima actualizare:

Astăzi, joi (16 noiembrie), o mare de nemulțumiți s-a adunat în fața sediului Guvernului României, transformând Piața Victoriei într-un focar al revoltei împotriva proiectului de lege privind sistemul public de pensii și a unor măsuri fiscale bugetare contestate. Protestul de amploare a reunit peste 5.000 de oameni, conform România TV, provenind din diverse categorii profesionale, cu un singur țel - apărarea drepturilor lor și respingerea unor decizii considerate a fi nefavorabile.

Protest. Foto: arhiva.
Protest. Foto: arhiva.

Revendicări și nemulțumiri. Cereri pentru salarii mai mari

Protestul a luat amploare în contextul unor dezbateri aprinse legate de proiectul de lege privind sistemul public de pensii și măsurile fiscale bugetare. Mii de oameni au adus în stradă frustrările și preocupările legate de viitorul sistemului de pensii, cerând ajustări și transparență în procesul decizional.

Printre protestatari s-au regăsit membri din diverse categorii profesionale, unindu-și forțele pentru a face apel la o schimbare. Cu pancarte pline de mesaje explicite și lozinci incitante, oamenii au strigat pentru dreptate și au cerut salarii mai mari, subliniind impactul direct asupra vieților lor în contextul actualului proiect de lege.

Punct culminant în ziua ședinței de guvern

Evenimentul a fost programat strategic în ziua în care era prevăzută și o ședință de Guvern, accentuând presiunea și dorința de a atrage atenția asupra problemelor semnalate. Protestatarii și-au făcut simțită prezența printr-un cor puternic de voci, exprimându-și nemulțumirile față de ceea ce ei consideră a fi o amenințare la adresa stabilității financiare și sociale.

Protest masiv și în Valea Jiului. Minerii contra Legilor Pensiilor și salarizării

Minerii din Valea Jiului au luat cu asalt sediile celor patru mine din zonă și termocentrala de la Paroşeni într-un protest spontan, exprimându-și nemulțumirile față de adoptarea noii Legi a pensiilor și perspectiva anulării unor sporuri esențiale, conform Realitatea TV. Această mișcare de amploare a fost motivată de temeri legate de viitorul lor profesional și financiar.

Vicepreședintele Sindicatului Energia Rovinari a subliniat că minerii au trei motive puternice pentru a-și face auzită vocea în stradă. În primul rând, legea decarbonizării amenință să închidă activitatea minieră, iar noua Lege a pensiilor reduce semnificativ drepturile angajaților. În plus, legea austerității pune sub semnul întrebării veniturile acestora, fapt ce a stârnit indignarea minerilor.

"Guvernanții vor să rașcheteze toate aceste bonusuri pentru condiții grele și nocive", a declarat liderul sindical, subliniind amploarea atacului asupra beneficiilor lucrătorilor din industria minieră.

Potrivit președintelui Sindicatului Muntele, Darius Câmpean, noul cadru legal va afecta în mod semnificativ veniturile minerilor care vor ieși la pensie în următorii ani. Proiecțiile indică o scădere de 45% a veniturilor, comparativ cu colegii lor care s-au pensionat deja conform legislației anterioare.

Liderul sindical a denunțat discrepanțele create de noua lege a pensiilor, evidențiind situația unui miner care, în conformitate cu vechea legislație, ar avea o pensie între 8.400 și 8.600 de lei, în timp ce, conform noilor reglementări, aceeași persoană ar primi doar 4.800 de lei. "Pensiile noastre sunt bazate pe contributivitate. Nu poți crea asemenea discrepanțe", a subliniat liderul sindical.

Protestul este, în același timp, o reacție la mărirea vârstei de pensionare, care nu ține cont de programul de închidere a exploatărilor de cărbune din Valea Jiului până în 2032. Femeile, care lucrează în condiții dificile, se simt nedreptățite de mărirea vârstei de pensionare.

Săptămâna viitoare, reprezentanții Sindicatului Muntele se vor deplasa la București pentru a participa la ședința Comisiei de muncă din Camera Deputaților, într-o încercare de a găsi soluții și de a implica reprezentanții locali în rezolvarea problemelor semnalate. Proiectul legilor care afectează minerii în mod direct devine astfel subiectul unor dezbateri intense și a luptei pentru drepturile lucrătorilor din Valea Jiului.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Persoană care trimite mesaje pe Whatsapp Foto Pixabay
image
image
image
image
image
image
original declaratii presa ambasada sua 7 mai 2024 2 jpg
cutremur jpg
Bere jpg
sticle plastic jpeg
droguri praf cocaina shutterstock 2081236753 jpg
legume verzi jpeg
Thassos, Grecia FOTO Shutterstock
prosoape jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net