De Crăciun, porcul de țară pierde teren. Prea scump pentru cumpărători, prea ieftin pentru vânzători: „Își ia două kile de carne și a venit Crăciunul”
Pe ulițele satelor românești, Crăciunul vine cu o dilemă pentru micii crescători de porci. Porcii crescuți în gospodării, apreciați pentru calitatea cărnii, ajung să fie greu de vândut. Producătorii sunt constrânși să lase din prețuri, iar clienții din orașe, afectați de scumpiri, cumpără cantități mici sau se îndreaptă spre supermarketuri.
Costuri mari, câștiguri mici
„Am muncit un an să-i cresc, am cheltuit pe cereale, dar nu se găsesc cumpărători. Prețul porumbului e dublu față de anul trecut, iar lumea nu mai are bani să dea 15-16 lei pe kilogram ‘în viu’,” spune un crescător dintr-o comună de lângă Caracal, citat de Adevărul. Fermierul are trei porci de 250 kg fiecare, iar pentru a-i vinde ar trebui să ceară cel puțin 3.500 lei pe animal. Dar cu prețurile similare oferite de supermarketuri pentru carcasă, țăranii pierd teren.
La Leu, în județul Dolj, situația e și mai dramatică. „Anul acesta n-am cules o boabă de porumb. Am avut rezerve din anii trecuți, dar dacă nu vând porcii, rămân fără mâncare pentru ei. Prețurile au scăzut la 12-13 lei/kg, dar tot nu se vând”, explică un alt crescător.
De ce preferă clienții supermarketurile?
Închiderea târgurilor și criza economică au schimbat comportamentul de consum. „Orașenii iau două kile de carne de la supermarket și consideră că și-au rezolvat sărbătorile. Porcul de țară rămâne un lux pe care tot mai puțini și-l permit”, spune un fermier din Slatina.
În plus, pentru mulți cumpărători, prețul din supermarket este mai accesibil și convenabil. Carnea de import, deși inferioară calitativ, domină piața. „E spălătura adusă de afară, dar costă 17-18 lei/kg și oamenii o iau, că de la noi e mai scump”, adaugă un fermier din Leu.
Unii crescători se gândesc să păstreze porcii și să investească în congelatoare. „Mai bine îi tai și-i pun în ladă decât să-i dau pe nimic. Nu știe nimeni câtă muncă e să-i crești până la 250 kg”, spune un alt crescător din zona Caracal.
Totuși, fără cumpărători, micii producători riscă să renunțe complet la această tradiție. „Dacă în urmă cu câțiva ani, 20% dintre clienți voiau porc de țară, acum procentul e mult mai mic. În doi ani, poate n-o să mai întrebe nimeni”, concluzionează cu tristețe un fermier.
Pentru mulți, sărbătorile de iarnă au devenit o luptă cu bugetul. Deși carnea de porc de la țară era nelipsită de pe mesele tradiționale de Crăciun, realitatea economică o transformă într-un lux. Țăranii resimt din plin presiunea pieței, iar clienții aleg ce e mai ieftin, chiar dacă sacrifică din calitate.
În timp ce porcii din gospodării își așteaptă cumpărătorii, mulți români se mulțumesc cu o masă modestă. „Două kile de carne și gata Crăciunul,” spun clienții. Dar pentru țărani, această realitate înseamnă pierdere de bani, timp și tradiții.