Se apropie Crăciunul, dar mai repede se vor vedea scumpirile. Carnea de porc, mai prețioasă din noiembrie
Prețul cărnii de porc va crește semnificativ, potrivit experților din industria alimentară, care anunță că aceasta va fi vizibilă în galantare, dar și în buzunar începând chiar din noiembrie, cu o lună înainte de Crăciun. Scumpirea va afecta direct consumatorii care, în mod obișnuit, se pregătesc să cumpere cantități mari de carne pentru mesele festive.
Scumpiri semnificative înainte de sărbători
Specialiștii justifică creșterea majorărilor de preț prin creșterea costurilor de producție, inclusiv a prețului furajelor și energiei, precum și efectele crizei economice globale.
În plus, pesta porcină africană a continuat să afecteze producția de carne de porc în Europa, provocând scăderi în numărul animalelor disponibile pentru sacrificare.
În prezent producem doar 20% din carnea pe care o consumăm, iar restul vine din import, însă vin la pachet şi cu taxele de transport, distribuţie etc.
Şi cum de Crăciun va fi o cerere mai mare la carnea de porc, cei din industrie se aşteaptă ca pe fondul acestei cereri preţurile să crească chiar și cu 15%.
Care sunt prețurile actuale
Muşchiuleţul de porc se vinde acum, în pieţe, la 45 de lei kilogramul, pulpa de porc costă între 25 şi 30 de lei, iar cotletul sare uneori de preţul de 30 de lei kilogramul. De pe 15 noiembrie estimările arată că prețurile vor crește accelerat în pieţe.
Potrivit experților, consumatorii ar trebui să se aștepte ca prețurile să fie vizibil mai mari față de anii precedenți, ceea ce ar putea influența obiceiurile de cumpărare și pregătirea tradițională a preparatelor.
Cerere mare, ofertă mică
Creșterea prețurilor nu se va resimți doar la carnea de porc proaspătă, ci și la produsele derivate, cum ar fi cârnații, jumările sau șoriciul, elemente nelipsite din mesele tradiționale de sărbători.
„Acum, problema mare este că la noi, în fermele comerciale autohtone, dar nu numai, și în gospodăriile populației, se cresc tot mai puțin porci, deci oferta nu este pe măsura cererii.
Ca atare, ca și anul trecut și ca și în ultimii șapte ani de când ne zbatem în această problemă a pestei porcine africane, se va apela în mod clar la importuri și la importuri masive, pentru că pur și simplu în România nu există posibilitatea de acoperire a acestei cereri și ca atare ne așteptăm, eu mă refer la cifrele de anul trecut, este foarte posibil să se întâmple, la fel și în acest an.
Deci este posibil să existe o creștere a prețului undeva între 10 și 15% după mijlocul lunii noiembrie”, a explicat Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc, la Antena 3 CNN.
Prețurile vor scădea, după sărbătorile de iarnă când și cererea va fi mult mai mică.