De la 1 iulie vor fi decontate noi analize medicale. Care sunt acestea
Românii vor beneficia de mai multe analize gratuite. De la 1 iulie, Casa Națională de Asigurări de Sănătate, va deconta o serie de proceduri medicale, cum ar fi mamografia, RMN-ul de șolduri, detartrajul sau periajul profesional, scrie adevărul.ro.
Ce servicii vor putea fi decontate de stat
De la 1 iulie, va intra în vigoare noul contract-cadru al CNAS, dar şi normele metodologice de aplicare a acestuia. Trebuie să știi că se extinde lista serviciilor medicale acordate pacientelor pentru depistarea precoce a cancerului de sân.
Totodată, în asistenţa medicală dentară, se introduce un nou serviciu decontat, detartraj cu ultrasunete şi periaj profesional, care se efectuează pentru toată dantura, un asigurat putând beneficia anual de un astfel de serviciu.
Pe lista investigaţiilor imagistice ce pot fi efectuate de medicii stomatologi se adaugă şi tomografiile dentare CBCT. În asistenţa medicală paraclinică din ambulatoriu se introduc noi analize de laborator decontate.
Ce alte servicii medicale vor fi decontate
Se vor deconta noi servicii medicale de radiologie imagistică medicală şi medicină nucleară: mamografie cu tomosinteză unilaterală şi mamografie cu tomosinteză bilaterală (investigaţii ce pot fi recomandate pentru monitorizarea pacientelor cu cancer de sân); mamografie digitală 2D; tomografie dentară CBCT mandibulară, maxilară, respectiv bimaxilară; ecografie musculoscheletală; ecografie cutanată; ecografie a aparatului urinar/genital masculin; ecocardiografie de efort; RMN şold- articulaţie coxo-femurală nativ şi cu substanţă de contrast; RMN whole-body;limfoscintigrafie planară.
Președinta CNAS: „Schimbările reprezintă o adevărată reformă"
„Aceste reglementări nu reprezintă o simplă actualizare a actelor normative din domeniul asigurărilor sociale de sănătate, ci o adevărată reformă de reorientare a sistemului şi de utilizare eficientă a Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate.
Măsurile adoptate prin acest act normativ vor contribui esenţial la îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei prin inversarea «piramidei» serviciilor medicale de la tratarea cazurilor grave descoperite târziu, la depistarea precoce şi tratarea bolilor în faze incipiente“, a declarat Adela Cojan, preşedinta CNAS, scrie adevărul.ro.
Citește întreg articolul pe adevărul.ro.