Vești bune! Românii vor putea să-și facă mai multe analize gratuit, inclusiv la dentist

Începând cu data de 1 iulie 2023, românii vor putea să-și facă gratuit mai multe analize ca în prezent. Casa de Sănătate urmează să deconteze o serie de investigații costisitoare pentru românii cu venituri mici.

De la 1 iulie, mai multe analize vor fi decontate de stat / foto: Pixabay
De la 1 iulie, mai multe analize vor fi decontate de stat / foto: Pixabay

Așadar, de la data menționată mai sus, va intra în vigoare noul contract-cadru al CNAS, dar şi normele metodologice de aplicare a acestuia.

Cu alte cuvinte, se extinde lista serviciilor medicale în scop diagnostic-caz cu servicii acordate pacientelor pentru depistarea precoce a cancerului de sân, scrie a3.

Gratuit la dentist și la radiologie

Servicii gratuite noi vor apărea și în asistenţa medicală dentară. Un asigurat medical va putea beneficia gratuit de un detartraj cu ultrasunete şi periaj profesional, care se efectuează pentru toată dantura.

Pe lista investigaţiilor imagistice ce pot fi efectuate de medicii stomatologi se adaugă şi tomografiile dentare CBCT.

În asistenţa medicală paraclinică din ambulatoriu se introduc noi analize de laborator decontate. Vor exista și activităţi de transport sanitar neasistat.

Se vor deconta noi servicii medicale de radiologie imagistică medicală şi medicină nucleară: mamografie cu tomosinteză unilaterală şi mamografie cu tomosinteză bilaterală (investigaţii ce pot fi recomandate pentru monitorizarea pacientelor cu cancer de sân); mamografie digitală 2D; tomografie dentară CBCT mandibulară, maxilară, respectiv bimaxilară; ecografie musculoscheletală; ecografie cutanată; ecografie a aparatului urinar/genital masculin; ecocardiografie de efort; RMN şold - articulaţie coxo-femurală nativ şi cu substanţă de contrast; RMN whole-body; limfoscintigrafie planară.

Unde îți poți face analize gratuite pentru cancerul de piele

Deși se știu riscurile ridicate ale expunerii la soare, românii aleg în continuare să nu se protejeze, iar acest lucru poate duce, din păcate, la apariția cancerului de sân. Tocmai de aceea este bine să știți unde se pot face analize gratuite pentru depistarea acestei maladii de cele mai multe ori mortale.

Specialiștii estimează că până în 2024, la nivel mondial va există o creștere cu aproape 90% a incidenței cancerului de piele. Tocmai de aceea, medicii vor testa gratuit pe litoral toți românii, în corturi special amenajate pe plajă.

În acest context, pentru al treilea an consecutiv campania Asumă-ți să fii sănătos a Universității de Medicină Carol Davila va ajunge pe litoralul românesc și va oferi turiștilor consultații gratuite în endocrinologie și dermatologie.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
nicolae moromete desen florian marina
image
image
image
image
image
image
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
Regele Charles Kate Middleton jpg
Vitamina FOTO Shutterstock jpg
lapte pixabay jpg
image
image
actualitate.net
image
actualitate.net