Vești bune! Românii vor putea să-și facă mai multe analize gratuit, inclusiv la dentist

Începând cu data de 1 iulie 2023, românii vor putea să-și facă gratuit mai multe analize ca în prezent. Casa de Sănătate urmează să deconteze o serie de investigații costisitoare pentru românii cu venituri mici.

De la 1 iulie, mai multe analize vor fi decontate de stat / foto: Pixabay
De la 1 iulie, mai multe analize vor fi decontate de stat / foto: Pixabay

Așadar, de la data menționată mai sus, va intra în vigoare noul contract-cadru al CNAS, dar şi normele metodologice de aplicare a acestuia.

Cu alte cuvinte, se extinde lista serviciilor medicale în scop diagnostic-caz cu servicii acordate pacientelor pentru depistarea precoce a cancerului de sân, scrie a3.

Gratuit la dentist și la radiologie

Servicii gratuite noi vor apărea și în asistenţa medicală dentară. Un asigurat medical va putea beneficia gratuit de un detartraj cu ultrasunete şi periaj profesional, care se efectuează pentru toată dantura.

Pe lista investigaţiilor imagistice ce pot fi efectuate de medicii stomatologi se adaugă şi tomografiile dentare CBCT.

În asistenţa medicală paraclinică din ambulatoriu se introduc noi analize de laborator decontate. Vor exista și activităţi de transport sanitar neasistat.

Se vor deconta noi servicii medicale de radiologie imagistică medicală şi medicină nucleară: mamografie cu tomosinteză unilaterală şi mamografie cu tomosinteză bilaterală (investigaţii ce pot fi recomandate pentru monitorizarea pacientelor cu cancer de sân); mamografie digitală 2D; tomografie dentară CBCT mandibulară, maxilară, respectiv bimaxilară; ecografie musculoscheletală; ecografie cutanată; ecografie a aparatului urinar/genital masculin; ecocardiografie de efort; RMN şold - articulaţie coxo-femurală nativ şi cu substanţă de contrast; RMN whole-body; limfoscintigrafie planară.

Unde îți poți face analize gratuite pentru cancerul de piele

Deși se știu riscurile ridicate ale expunerii la soare, românii aleg în continuare să nu se protejeze, iar acest lucru poate duce, din păcate, la apariția cancerului de sân. Tocmai de aceea este bine să știți unde se pot face analize gratuite pentru depistarea acestei maladii de cele mai multe ori mortale.

Specialiștii estimează că până în 2024, la nivel mondial va există o creștere cu aproape 90% a incidenței cancerului de piele. Tocmai de aceea, medicii vor testa gratuit pe litoral toți românii, în corturi special amenajate pe plajă.

În acest context, pentru al treilea an consecutiv campania Asumă-ți să fii sănătos a Universității de Medicină Carol Davila va ajunge pe litoralul românesc și va oferi turiștilor consultații gratuite în endocrinologie și dermatologie.

image
image
image
image
image
image
ryanair foto shutterstock
urs freepik jpg
DJ Lalla Laura Rosca Sursa Facebook LR jpg
1 fobie jpg jpeg
picioare femeie pexels jpg
Audieri in dosarul Vlad Pascu la DIICOT  Foto Inquam Photos  Octav Ganea (6) jpg
avion wizz air pe aeroportul suceava FOTO 7iasi ro jpeg
image
actualitate.net