Deputații români, dotați cu măști de gaze. Care este motivul achiziției?

18 aprilie 2022 16:01   Național
Ultima actualizare:

Camera Deputaților urmează să se doteze cu 600 de măști contra gazelor, achiziționate în cadrul unei licitații publice, conform informațiilor disponibile pe site-ul Sistemului Electronic de Achiziții Publice - SEAP,  e-licitatie.ro

Informația ar putea cauza îngrijorare sau panică în rândul populației, tinând cont de contextul războiului din Ucraina și a zvonurilor privind un potențial atac nuclear declanșat de Rusia acolo. De altfel, la sentimentul de nesiguranță generală poate contribui, în același context, și campania de aprovizionare a Direcțiilor de Sănătate Publică din țară cu pastile de iodură de potasiu, în luna martie, pentru a fi distribuite populației.

Pentru a evita interpretările greșite despre scopul licitației privind achiziționarea maștilor contra gazelor, reprezentanții Camerei Deputaților au transmis public o explicație:

Conform Legii 481/2004 privind protecţia civilă, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, instituţiile publice şi operatorii economici au obligaţia să planifice şi să realizeze asigurarea materială şi financiară a protecţiei civile (art. 63, capitolul VIII, Secţiunea 1).

Înlocuirea echipamentelor vechi (ca urmare a depăşirii termenului de folosire în condiţii optime, impus de producător, precum şi a lipsei de pe piaţă a filtrelor pentru aceste modele) reprezintă o obligaţie a instituţiilor publice, conform legislaţiei în vigoare. Stocul de măşti contra gazelor, respectiv cel de cartuşe necesare acestora, trebuie reinnoite periodic, conform legislaţiei în vigoare.

Totodată, legea impune instituţiilor publice să prevadă, anual, în bugetul propriu, fonduri pentru cheltuielile necesare desfăşurării activităţilor de protecţie civilă”, se arată în comunicatul Camerei Deputaților.

Cu alte cuvinte, legea obligă instituțiile publice să aibă asemenea echipamente de protecție în dotare. Cum cele deținute în prezent de Camera Deputaților au „expirat”, instituția a lansat, la data de 14 aprilie, procedura de achiziție.

Valoarea estimată a contractului este de 252.100,84 lei, desprea aceasta, Camera Deputaților menționând că „suma publicată în SEAP reprezintă o valoare estimată, preţul final urmând să fie stabilit după depunerea ofertelor, criteriul de contractare fiind preţul cel mai mic”.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Mai multe