Săptămâna de lucru de 4 zile ar putea deveni realitate și în România

Ultima actualizare:

Săptămâna de lucru în România ar putea fi redusă la doar 4 zile pe săptămână, potrivit unei proiect de lege deja depus în dezbatere publică în Parlament. 

Săptămâna de lucru de 4 zile ar putea deveni realitate și în România
Săptămâna de lucru de 4 zile ar putea deveni realitate și în România

Românii ar putea ajunge să lucreze doar 4 zile pe săptămâna, comparativ cu cele cinci zile, stipulate la acest moment în Codul Muncii. 

Azi, a ajuns pe masa parlamentarilor un proiect de lege care a intrat în dezbateri și care propune ca săptămâna de muncă să fie scurtată la 4 zile. În prezent, românii muncesc câte 8 ore, cinci zile pe săptămână, însă această regulă ar putea fi modificată din dorința de conformare la un anumit trend pe piața muncii, discutat de oficialii internaționali.

Pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână. Această normă a timpului de muncă se stabileşte, cu respectarea prevederilor Directivei 2003/88/CE a Parlamentului European şi Consiliului Uniunii Europene, în funcţie de raportul contractual dintre angajat şi angajator. Ea poate fi şi de 10 ore pe zi, cu respectarea a 40 de ore pe săptămână”, potrivit modificărilor aduse alin (1) al art 112 din Codul Muncii.

Potrivit Codului Muncii în forma sa actuală, timpul de muncă este repartizat egal pe durata a 5 zile, într-un interval orar ce însumează 8 ore pe zi, iar apoi angajatul are dreptul la două zile de repaus.

De obicei, angajatorul și angajatul stabilesc de comun acord orarul de muncă, care poate fi şi de 10 ore pe zi timp de patru zile, urmate de trei zile pauză. Potrivit proiectului de lege, în cazul modificării programului de lucru, se va avea în vedere prevederile Directivei 2003/8d/CE a Parlamentuiui European şi Consiiiuiui Uniunii Europene. 

Ce impact ar avea modificarea asupra economiei

O astfel de propunere poate fi pusă în practică, doar după analizarea efectelor pe care modificarea programului de lucru le-ar putea avea asupra economiei și a bune desfășurări a întreprinderilor.

„Dacă, per total, programul companiei va rămâne de cinci zile pe săptămână, dar niciun angajat nu va munci mai mult de patru zile, rezultă că patronul trebuie să facă noi angajari. Aşadar, s-ar crea mai multe locuri de muncă, cu condiţia ca patronul să aibă cu ce să plătească noii angajaţi. Partea proastă este că, cel mai probabil produsele ar deveni mai scumpe, dar mai mulţi angajaţi înseamnă un consum mai mare în economie", se mai arată în proiectul de lege, potrivit Adevarul.ro. 

Pe scurt, angajatul va petrece mai mult timp la lucru în săptămâna de muncă de patru zile, dar va avea parte de un weekend prelungit de trei zile. În primă fază, angajații ar trebui să treacă printr-o etapă de acomodare cu noul orar de muncă. 

Se preconizează că săptămâna de patru ore ar putea avea un efect la nivel macro-economic generat de o nevoie de creștere a consumului în domeniul alimentaţiei publice, dar și în ceea ce privește turismul.

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
FotoJet Governors jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
parbriz pixabay jpeg
Colaj candidati presedentie 2024  Foto Inquam Photos Mediafax  Profimedia jpg
munte pixabay jpg
brad brasov jpg
iohannis ranjet jpg
test1 jpeg
1 somn jpg jpeg
GcS85ZcbkAIOmcP jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net