Descoperire uimitoare într-o pădure din România. Ce se afla sub pământ

4 iulie 2023 16:18   Național

Doi pasionați de istorie, din județul Gorj, au reușit să descopere, cu ajutorul detectoarelor de metale, un adevărat tezaur monetar din perioada romană.

Cum au fost găsite monedele de argint

Cei doi români pasionați de istorie au descoperit cu ajutorul unor detectoare de metale, în apropierea unui drum forestier din județul Gorj, 1.313 monede de argint. Tezaurul a fost prezentat specialiștilor, din cadrul Direcției Județene de Cultură, pentru a fi conservat, scrie Antena3 CNN.ro.

Monedele se află în stare foarte bună, fiind fotografiate față-verso de către specialiști. Ulterior ele au fost ambalate. În total acestea cântăresc peste cinci kilograme. 

La ce adâncime au fost descoperite monedele 

Monedele au fost descoperite împreună cu 32 de fragmente ceramice, la o adâncime de aproximativ 40 de centimetri. Ele au fost fotografiate față-verso. Au fost ambalate în 14 pungi, dintre care 13 cu câte 100 de monede și o pungă cu 13 monede. Fiecare pungă a fost numerotată, capsată și ștampilată. Toate cele 14 pungi cântăresc aproximativ 5.123 de grame“.

Cu ajutorul lui Dumnezeu și a bunului meu prieten Ovidiu Andreca, după o vreme urâtă și ploioasă pe data de 18-06-2023, am ieșit la detecție într-o pădure foarte frumoasă din Gorj. După câteva ore de detecție cu multe sârme și capace de conserve, cu drumuri abrupte și nămoloase, a ieșit soarele și pe strada noastră, norocul ne-a surâs și am descoperit ulcica cu arginți, un frumos tezaur monetar de 1313 Denari Romani Republicani în perfectă stare. Monedele au fost predate conform legi la DJC Gorj“, a transmis Dumitru Dorel Boghian pe Facebook.

Cea mai mare descoperire arheologică din Gorj 

În primăvara acestui an, un tânăr a găsit mai multe brățări dacice din aur într-o zonă împădurită din apropierea sediului Primăriei comunei Prigoria, din județul Gorj. Specialiștii de acolo spuneau că sunt din perioada tracică și au o vechime de peste 3.200 de ani, fiind vorba de cea mai importantă descoperire arheologică din județul Gorj.

Mai multe