Descoperire uimitoare: oamenii de știință au găsit prima plantă carnivoră care crește sub pământ

Ultima actualizare:

Oamenii de știință au descoperit o nouă specie de plantă carnivoră, care crește sub pământ. Se pare că își capturează prada din același mediu și se hrănește cu viermi, larve și gândaci.

nephentes pudica jpg

Specia de „plantă ulcior” recent descoperită a fost găsită în nordul provinciei Kalimantan, pe insula Borneo, în Indonezia. La fel ca alte plante ulcior, Nepenthes pudica are frunzele modificate. Acestea sunt cunoscute sub numele de capcane sau ulcioare, iar prada sa cade în ele, înainte de a fi consumată. Potrivit informațiilor, o specie are dimensiuni atât de mari încât poate prinde chiar și șobolani.

S-ar putea să îți placă și: Planta din care îți poți prepara cel mai bun suc natural cu efect tonic și antiinflamator

Este o premieră, căci nicio altă specie de plantă urcior descoperită până acum nu se hrănește în mediul subteran. Nepenthes pudica are lăstari subterani și este caracterizată prin frunze mici, albe, fără clorofilă, mai spun cercetătorii, iar ulcioarele sunt mult mai mari decât frunzele și au o culoare roșiatică.

S-a descoperit prima specie de plantă carnivoră care trăiește sub pământ

„Această specie are ulcioarele care ating chiar și 11 cm în lungime sub pământ, unde sunt formate în cavități sau direct în sol și reușesc să captureze vietățile prezente în mediul subteran, de obicei furnici, acarieni și gândaci”, spune șeful echipei care conduce studiul, autorul Martin Dančák de la Universitatea Palacký Olomouc, Republica Cehă, într-un comunicat de presă, relatează CNN

Poate te interesează: Petalele și semințele de mac tratează osteoporoza și bronșita acută

Se știe doar că încă trei grupuri de plante își prind prada în mediul subteran, însă folosesc mecanisme diferite de capturare. Spre deosebire de Nepenthes pudica, acestea pot prinde doar organisme minuscule, mai spun cercetătorii.

„Interesant este că am găsit numeroase organisme care trăiesc în interiorul ulcioarelor, inclusiv larve de țânțari, nematode și o specie de vierme care a fost, de asemenea, descrisă ca o specie nouă”, transmite Václav Čermák de la Universitatea Mendel din Brno, Republica Cehă, care a făcut și parte din echipa de cercetare.

Inițial, oamenii de știință au descoperit un astfel de ulcior și au considerat că a fost îngropat din greșeală. Apoi, în timp ce făcea fotografii, un membru al echipei de cercetare a dat la o parte o bucată de mușchi de la rădăcina unui copac și a descoperit mai multe astfel de plante viu colorate. Descoperirea e importantă pentru conservarea naturii în Borneo, Indonezia, considerat deja un „hotspot” al biodiversității.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net