Destinul cumplit al românului care a ucis 24 de romi după ce și-a găsit familia carbonizată

13 iunie 2023 5:30   Național

Un coșmar întins pe durata întregii vieţi. Așa se poate descrie destinul lui Eugen Grigore marcat de moarte, răzbunare, sărăcie. Frustrarea simțită când instituțiile statului i-au refuzat dreptatatea a făcut din el un criminal care a luat 24 de vieți.

Cazul „Eugen Grigore” a fost ținut la secret zeci de ani de comuniști de teama că ar putea izbucni un puternic conflict interetnic. Eugen Grigore a intrat cu camionul într-o șatră de romi ucigând în câteva secunde bărbați, femei și copii.

Soția și copiii lui Eugen Grigore au fost incendiați

Eugen Grigore, bărbatul care a omorât 24 de persoane de la volanul unui camion, în anii '70 era căsătorit și avea trei copii. Muncea ca șofer de camion la o autobază din Iași pentru a-și întreține familia și duceau o viață liniștită. Până într-o zi când și-a găsit casa incendiată și întreaga familie arsă de vie.

“Un grup de ţigani provenind din şatra stabilită la marginea Iaşiului, în zona Ciurea, mergea pe străzile Iaşiului în căutare de fier vechi, sticle şi orice ar fi produs bani. Aceştia au crezut că nu-i nimeni acasă la familia Grigore, au intrat să fure, n-au găsit mai nimic”, precizează comisarul Traian Tandin, autorul unei cărţi pe acest subiect.

Dar romii au fost surprinşi de soţia lui Eugen Grigore. Aceasta și cei trei copii au fost imobilizați în casă, după care romii au incendiat locuința. Femeia și copiii s-au transformat în torțe vii.

Amarul gust al răzbunării

Distrus de durere, Eugen Grigore s-a așteptat ca autoritățile să pornească o anchetă, după ce vecinii au povestit despre prezența romilor. Însă, tot ei au refuzat să dea declarații de teama că romii s-ar putea răzbuna și pe familiile lor. Spre disperarea lui Grigore, cazul a fost mușamalizat de autoritățile comuniste, tocmai pentru a nu se afla că România anilor '70, sub regimul lui Ceaușescu, se află în pragul unui conflict interetnic de proporții. „La export”, toate informațiile din țară trebuiau să arate bine.

Îngenunchiat de durerea pierderii familiei și totodată furios că cei vinovați nu sunt trași la răspundere, Eugen Grigore a decis să își facă drepatate de unul singur. S-a urcat pentru ultima oară la volanul camionului, a apăsat pedala de accelerație și a intrat cu toată viteza în corturile și căruțele țiganilor nomazi de la marginea Iașului. 24 de femei, copii și bărbați au murit atunci.

"Am omorît 24 de oameni, bărbaţi, femei şi copii, iar totul a fost imediat trecut la "strict secret" de Securitate şi Miliţie, care nu voiau să apară un conflict între ţigani şi români. Toate urmările acestei răzbunări au fost şterse", a fost declarația lui Eugen Grigore în fața anchetatorilor publicată apoi de comisarul Tandin în cartea sa. Atunci, Eugen Grigore avea 27 de ani.

Eugen Grigore a sfârșit călcat de camion

Eugen Grigore și-a petrecut viața în pușcărie, apoi în canalele Iașului. În an ii 70 a fost condamnat la închisoare pe viață pentru cele 24 de vieți pe care le-a luat. După 1990 pedeapsa a fost modificată în 28 de ani de detenție. A fost eliberat în 2001 și a ajuns să trăiască pe străzi și în canalele Iașului.

Povestea sa cutremurătoare a ieșit la lumină în 2002 după ce polițiștii, în timpul unei razii, au dat de el într-un canal din apropierea campusului studențesc al Institutului Agronomic din Iași. Când l-au verificat au aflat cine este.

Eugen Grigore și-a petrecut restul vieții pe străzi. În 2009, presa din Iași a scris despre un „boschetar” pe nume Eugen Grigore care a sfârșit călcat de un camion.

Mai multe