Două noi spitale de stat apar în București. Primul se deschide în două luni, celălalt în 2026

1 februarie 2024 20:29   Național

Sănătatea nu va mai fi cenușăreasa Capitalei iar spitalele nu vor mai fi uriași cu picioare de lut. Primul spital construit integral din fonduri publice în ultimii 30 de ani, o uriașă clinică de stomatologie este gata. De asemenea joi a fost lansată construcția primei maternități ridicată după Revoluție în cel mai mare oraș al României.  

Pe Șoseaua Olteniței nr 9, în locul ueni foste clădiri a Administrației Domeniului Public din sectorul 4 se va deschide peste două luni cel mai modern spital stomatologic din România. Surpriza cea mare este că investiția este de stat iar unitatea medicală va ține de Spitalul Universitar de Urgență București.  

Ce trebuie să știți despre noul spital de stomatologie din București

Unitatea medicală a fost construită în doi ani. Va avea două etaje, 64 de cabinete, săli de operație și terapie intensivă. Conform stirileprotv.ro, totul este gata iar Spitalul Universitar București, beneficiarul investiției caută deja personal. Este nevoie de anesteziști, radiologi, anesteziști și specialiști în chirurgie și implantologie. 

Până acum investiția s-a ridicat la aproape 60 de milioane de lei. În clădire au intrat aproximativ 40 de milioane, iar restul au mers la echipamente și dotări. Toată aparatura este cumpărată spun reprezentanții primăriei sectorului 4, până și consumabilele așteaptă frumos sigilatesunt.  

Conform sursei citate care a discutat cu reprezentanții beneficiarului, se va lucra atât pe asigurarea de stat, cât și cu plata la liber. În cazurile grave sau care afectează profund calitatea vieții individului, comisia de medici poate aproba gratuități. 

Prima maternitate construită de stat după Revoluție

Primăria sectorului 4 a anunțat joi, că în incinta Spitalul Clinic de Urgență „Sfântul Ioan” se va construi cu fonduri europene prima maternitate ridicată în București, după anul 1989. Pentru edificarea acestei noi facilități medicale, Sectorul 4 va folosi fonduri europene în sumă de 50 de milioane de euro.

„Din acest moment termenul de realizare este de 30 de luni, aici este inclusă și partea de proiectare și de execuție”, a promis joi primarul Daniel Băluță în fața premierului Marcel Ciolacu și a ministrului Sănătății, Alexandru Rafila

Cum va arăta maternitatea de la Spitalul „Sfântul Ioan” 

Noua maternitate va funcționa în două corpuri de clădire ridicate de la 0, cu regimul de înălțime de S + P + 3E, respectiv S + P + 4E, va avea o suprafață construită desfășurată de aproximativ 13.000 mp. Unitatea medicală va dispune de un număr total de 166 de paturi și va conține:

  • Trei secții de Obstetrică-Ginecologie, cu un număr total de 101 paturi; 
  • O secție de Neonatologie, cu un număr de  50 paturi, dintre care 8 vor fi folosite în sistem ATI, iar 12 vor fi special configurate pentru nou-născuții prematur; 
  • O secție de Terapie Intensivă, cu un număr total de 15 paturi.:  
  • Bloc operator, cu 4 săli de operație (3 săli aseptice și o sală de operație septică); 
  • Bloc de nașteri cu 4 săli de travaliu (3 săli aseptice și o sală de operație septică); 
  • Unitate de Primiri Urgențe; 
  • Ambulatoriu; 
  • Spitalizare de zi cu 10 paturi; 
  • Sterilizare centrală; 
  • Imagistică și Radiodiagnostic; 
  • Laboratoare de analize, de Medicină Nucleară și de Anatomie Patologică; 
  • Farmacie; 
  • Spații tehnico-administrative, de depozitare și de hrănire. 

Pentru siguranța pacienților, pereții de compartimentare precum și tavanele din saloanele secției de terapie intensivă vor fi realizate din panouri metalice antibacteriene (ce vor conține compuși din ioni de argint, eficienți împotriva diverselor tipuri de bacterii), vopsite antibacterian pe ambele fețe, ceea ce va crește gradul de igienă interioară, însă va asigura și o flexibilitate ridicată a sistemului de compartimentare, ce va putea fi modificat și completat în funcție de nevoi punctuale.  

Mai multe