O minune de sărbători! Spital nou-nouţ pentru copiii bolnavi de cancer

Ultima actualizare:

De la idee, la machetă. De la primul beton, la primul salon. De la vis, la realitate. Pe toţi ne dărâmă suferinţa copiilor bolnavi de cancer, dar doar ele au făcut ceva pentru cei care suferă de maladii necruţătoare. Carmen Uscatu şi Oana Gheorghiu, fondatoarele ”Dăruieşte Viaţă”, anunţă finalizarea clădirii centrului oncologic pediatric din curtea bucureştean Spitalului Marie Curie. Este prima unitate medicală pentru bolnavii de cancer realizată în ultimii 35 de ani în România.

Construcţia este acum  gata. Mai trebuie  mobilată şi utilată
Construcţia este acum gata. Mai trebuie mobilată şi utilată

De Sărbători se întâmplă minuni, iar una dintre ele a prins viaţă din banii strânşi de ”Dăruieşte Viaţă”, ONG-ul condus de Carmen şi Oana. Ideea le-a venit în 2015 şi i-au spus simplu ”NoiFacemUnSpital”.

Carmen Uscatu
Carmen Uscatu

Iniţial a fost dorinţa de a renova şi a aduce la standarde moderne secţia de onco-pediatrie a Spitalului de Copii „Marie S. Curie” din Bucureşti, dar entuziasmul a fost atât de mare încât proiectul s-a transformat în primul spital de copii ridicat exclusiv din donaţii şi sponsorizări. Construcţia este gata, are 12.000 de mp, 9 etaje şi 180 de paturi însă mai sunt multe de făcut, greul de abia acum începe.

Oana Gheorghiu
Oana Gheorghiu

Urmează acum o nouă etapă în acest proiect, atât pe parte tehnică, cât şi pe parte de lucru cu personalul spitalului şi cu autorităţile, pentru că vrem ca noul spital să fie mai mult decât o clădire. Trebuie să fie locul din care bate inima schimbării sistemului sanitar din România”, a declarat Carmen Uscatu, fondatoare ”Dăruieşte Viaţă”.

Când va fi finalizată, noua unitate medicală va avea cinci săli de operaţii, terapie intensivă, secţie de oncologie, spaţii de joacă, buncăre pentru radioterapie. Spitalul va intra în circuitul spitalelor de stat, cu acces gratuit pentru toţi pacienţii.

Interioarele sunt  prietenoase cu cei mici
Interioarele sunt prietenoase cu cei mici

Au donat sute de mii de oameni

Spitalul are sute de mii de ”părinţi”, fiind realizat din donaţiile a peste 350.000 de persoane fizice şi 7.000 de companii. Activităţile proiectului continuă cu montarea mobilierului, testarea instalaţiilor şi pregătirea procesului de recepţie, care va începe în prima parte a anului viitor.

Unitatea medicală conform celor aduce numeroase premiere în sistemul medical public din România: primul Departament de Radioterapie Pediatrică, bloc operator integral în sticlă, tehnologie (digitalizare, sistem BMS, centrală de tratare a aerului, echipamente de top în radioterapie), spaţii umane (paturi pentru aparţinător, grădină indoor, locuri de joacă, studio radio, observator astronomic, spaţii de relaxare etc.).

În următorii ani, ”Dăruieşte Viaţă” îşi propune să creeze la Spitalul Marie Curie primul campus medical din ţară şi un centru de referinţă în sud-estul Europei pentru tratarea multidisciplinară a copilului cu boli grave. Proiectul va include atât renovarea actulului sediu al spitalului cât şi ridicarea încă unui imobil.

image

După Revoluţie, statul a costruit un singur spital de copii

Ca o comparaţie, statul a construit după Revoluţie un singur spital de copii. Acesta a fost ridicat în Bucureşti în curtea Spitalului de Copii Gomoiu, lucrările fiind derulate în perioada 2012-2018. Predată fără personal şi echipamente medicale, clădirea a costat 48 de milioane de euro după cum recunoşteau autorităţile Capitalei la inaugurarea obiectivului.

Ce face asociaţia «Dăruieşte Viaţă»

De mai bine de 10 ani, „Dăruieşte Viaţă” construieşte şi reconstruieşte secţii, spitale, speranţe, investind peste 43 de milioane de euro în sistemul medical din România, fonduri strânse exclusiv din donaţii şi sponsorizări.

A oferit sprijin bolnavilor de cancer în relaţia cu autorităţile, a modernizat mai multe secţii de oncologie din ţară (Braşov, Timişoara, Cluj, Bucureşti) şi a schimbat un Ordin de ministru (prin fondatoarele sale).

Asociaţia s-a implicat activ în perioada pandemiei de coronavirus, ridicând două unităţi modulare de triaj la Sibiu şi la Bucureşti, Spitalul Modular 1 Elias pentru pacienţii cu COVID-19 (o investiţie de 2,6 milioane euro), Spitalul Modular 2 Piatra Neamţ (o investiţie de 2,7 milioane euro) şi sprijinind cu echipamente de protecţie şi echipamente medicale peste 140 de unităţi de îngrijire, din 102 oraşe. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
junjun1 jpeg
michael jackson jpg
restaurant foto unsplash jpg
dulciuri jpg
Blocuri Bucuresti FOTO Shutterstock jpg
somn pexels jpg
autostrada 5 jpg
cristela georgescu instagram jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net