Pacienții nimănui! Criză de medicamente în farmaciile din România! Motivul halucinant

Farmaciile din România se confruntă cu o criză acută de medicamente esențiale pentru tratarea bolnavilor care suferă de afecțiuni cronice. Acest fenomen se întâmplă deja de 10 ani, iar oamenii sunt disperați deoarece nu găsesc alternative de tratament.

sursa FOTO Adevarul.ro
sursa FOTO Adevarul.ro

Medicamentele esențiale au început să dispară treptat din farmacii, din cauza prețului prea mic impus de autorități. Bolnavii care suferă de tensiune, sau alte afecțiuni sunt nemulțumiți deoarece de ani de zile vânează prin farmacii pastilele prescrise de medic. 

„Fiica mea este bolnavă cu tiroida, iar medicamentele pentru această patologie au început să dispară din farmacii. Euthyroxul se vinde cu pauze mari, și nu de ieri, de azi, așa că trebuie să-și facă stocuri și e destul de complicat. Mama mea ia Sevikar, un medicament pentru tensiune, și nici acesta nu se mai găsește. Pentru Euthyrox nu există variante de tratament, dar pentru pastilele de tensiune există. Problema este că mama mea răspunde foarte bine la acest tratament. Dacă aceleași medicamente ar fi puțin mai scumpe, dar s-ar găsi, oamenii le-ar cumpăra, pentru că mulți bolnavi sunt fericiți că, în sfârșit, au intrat pe o schemă de tratament care li se potrivește. Dar nu se găsesc“, a declarat un cadru didactic universitar din București pentru Adevarul.ro.

Unii bolnavi nu și-au mai luat medicamentele de două luni

 Situația este din ce în ce mai gravă, iar unele persoane sunt condamnate să sufere în tăcere, în lipsa tratamentului. În această situație se află și Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor de Pacienți cu Afecțiuni Cronice, care vreme de două luni nu a găsit medicamentele recomandate pentru boala rară de care suferă, astfel că a rămas fără tratament. 

 „Vorbim de medicamente pentru boli cardiovasculare, de pacienți cu epilepsie, antibiotice, sunt foarte multe. Ceea ce se întâmplă acum este efectul multor ani în care nu a fost găsită nicio soluție la această lipsă a genericelor. Acum se strânge mai tare șurubul pentru că peste aceste lipsuri care au fost de-a lungul anilor – peste 3.000 de medicamente retrase în ultimii 10 ani – se suprapune o criză a utilităților care afectează orice ramură economică“, a explicat Gănescu pentru Adevărul. 

Citește întreaga știre pe Adevarul.ro.

Vouchere sociale tichet social Inquam Photos / Octav Ganea
despartire   heart g56bfad668 1280 jpg
manuta  victor dorobantu Wednesday jpg
culori brazi 2022
Anamaria Prodan
caine covid carantina china foto twitter jpg
Ivana Knoll FOTO Instagram png
infidelitate 0 jpeg
shutterstock 414106915 jpg
Jose Maria Gimenez Fernando Muslera Sebastian Sofa Edinson Cavani Daniel Ghana Uruguay Foto EPA EFE jpg
image
image
image
image
pele gettyimages 841963610 jpeg
Ivana Knoll FOTO Instagram png
Anamaria Prodan
masina cu lemne furate din padure jpeg
caine covid carantina china foto twitter jpg
Vouchere sociale tichet social Inquam Photos / Octav Ganea