Dr. Emilian Popovici: «Nu se ştie ce este cu sindromul long-COVID după infectare»

17 ianuarie 2022 21:14   Național

Prof.dr. Emilian Popovici, vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, a explicat, într-un interviu pentru „Adevărul”, de ce ar trebui să rămânem prudenţi în faţa Omicron, variantă considerată mai blândă decât Delta. Specialistul estimează că, la începutul lui aprilie, vom scăpa şi din valul 5 al pandemiei.

Estimaţi că pe viitor acest vaccin anti-COVID va deveni anual, precum cel de gripă?    

Ar fi foarte de dorit în momentul în care această evoluţie va trece din forma pandemică în forma endemică – ceea ce nu se va întâmpla peste noapte. Ca să ajungem în forma de manifestare endemică trebuie ca la nivelul întregii lumi să nu mai existe manifestări epidemice semnificative sau cu potenţial de răspândire.

Asta ce înseamnă?   

Că trecem de la valurile epidemice la o manifestare cu un număr de cazuri semnificativ mai redus, dar constant cumva în timp, fără vârfuri. Asta înseamnă trecerea în endemie. Şi atunci, în momentul în care infecţia se va endemiza, o vaccinare sezonieră adaptată variantelor circulante la acea dată va fi ceva similar cu vaccinarea gripală. Că şi vaccinarea gripală este adaptată an de an la variantele circulante pentru anul respectiv.

Trebuie să rămânem prudenţi până aflăm toate aceste răspunsuri?

Da, acesta este îndemnul meu. Oamenii să privească situaţia aceasta a valului 5 cu înţelepciune, cu prudenţă, să respecte măsurile nu pentru că o spun autorităţile, ci pentru a-şi proteja sănătatea. Pentru că nu se ştie ce este cu sindromul long-COVID după infecţia cu Omicron, nu poţi să ştii dacă eşti în acel procent – mai mic, e adevărat – de persoane care fac o evoluţie clinică gravă, şi apoi, hai să ne gândim la perspectiva asta a acalmiei epidemice. Dacă ştii că dacă treci de valul acesta viaţa va reveni aproape de normal, de ce să nu te bucuri de ea şi să ai un sindrom long-COVID? Că nu e puţin lucru să ai acalmia asta până în toamnă-iarnă.

Când ar urma să fie vârful acestui val 5?    

Cei de la OMS au spus că în 6-8 săptămâni, jumătate din populaţia Europei se va infecta cu Omicron. Deci, ce înseamnă asta? Că valul acesta 5 mai durează la nivelul Europei de Vest – pentru că ei la asta se refereau – încă 6-8 săptămâni. La noi, mai adăugăm clasicele două săptămâni şi ajungem la 8-10 săptămâni, pentru că la noi lucrurile ajung mai târziu. Deci, februarie, martie. Să zicem început de aprilie va fi finalul de val, probabil.

Nici acum numărul de infecţii nu e mare, comparativ cu vestul Europei. Noi avem 10.000 pe zi, alţii 100.000 sau mai mult.   

Dar câte testări avem noi? Pentru că francezii au peste 300.000 de cazuri la un milion de testări. Noi avem 10.000 de cazuri pentru că facem 30.000 de testări sau 40.000. Şi dacă nu faci mai multe testări, nu vei avea mai multe infecţii. Noi trebuie să ne orientăm după spitale. Asta am spus-o şi în valul 4. Cât timp cazurile în TI cresc, înseamnă că creşte numărul de infecţii. Pentru că infecţia cu Delta a generat constant cam acelaşi procent de forme grave. Şi, implicit, acelaşi număr de decese. În momentul în care TI s-a umplut şi au început să interneze cazurile de TI pe secţii, n-ai mai putut să te orientezi după acest indicator. Acum indicatorul acesta este iarăşi mai puţin relevant sub raportul aprecierii creşterii numărului de infecţii, pentru că Omicron generează forme uşoare şi forme medii care nu ajung atât de frecvent la TI.     

Perioada de acalmie este condiţionată de ceva?   

De neapariţia unei variante şi mai transmisibile decât Omicron. Nu ne dorim, dar posibilitatea există. Cine o exclude înseamnă că deţine vreun control asupra variantelor virale. Pentru că mai e o problemă: Omicron n-a apărut din Delta ca o variantă mai blândă. Ci a apărut dintr-o întâmplare. Virusul infectează, se replică, face greşeli şi generează noi mutaţii şi noi variante. Aceasta înseamnă că varianta Omicron care infectează enorm generează apariţia de greşeli, de mutaţii, de noi variante. Deci, vedeţi cât de încurcată e treaba? Nu e o bucurie faptul că mulţi se infectează aşa cum cred unii, că se imunizează natural şi că scăpăm de pandemie. Ei uită că cu cât creşte numărul de infecţii creşte şi riscul de apariţie de noi variante. Să sperăm că nu apare vreo variantă mai cu necaz.

Citește interviul integral pe www.adevarul.ro

Mai multe