Complicațiile la copiii care fac Covid. La ce vârstă există riscul de sindrom inflamator și de long Covid

fetita masca 0 jpeg
Peste 400 de copii se află internaţi cu diagnostic de Covid-19 în spitalele din Româniafoto: Shutterstock

Peste 400 de copii se află internaţi cu diagnostic de Covid-19 în spitalele din ţară, din care circa 20 se află în stare gravă la ATI, potrivit statisticilor oficiale. Specialiștii atrag atenția asupra complicațiilor pe termen lung ale infectării cu nopul coronavirus la copii, respectiv sindromul inflamator multisistemic și long Covid.

Din cazurile nou raportate într-o săptămână, copiii au ajuns să reprezinte mai mult de un sfert în SUA. Către asta ne îndreptăm şi noi, că nu avem altă imunitate, a subliniat conf. dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru la Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului „Alessandrescu-Rusescu”, într-o dezbatere organizată de Salvaţi Copiii România despre situaţia spitalelor de pediatrie.   

Dr. Mihai Craiu: ”Ne aşteptăm să avem unul sau două decese de acest fel”

La copii, problemele legate de SARS-CoV-2 sunt mai degrabă în viitor, a mai spus Craiu. „Adică este vorba despre sindromul inflamator multisistemic – MIS-C – şi ceea ce se numeşte PACS – Post Acute COVID Syndrome (sau long COVID). Acestea vor fi probleme serioase peste vreo două luni de acum încolo”, a avertizat universitarul, citat de Adevarul.ro

În SUA, a mai spus acesta, sindromul inflamator reprezintă circa 5.200 de cazuri din circa 6 milioane de infectaţi. „Ne aşteptăm la un astfel de pacient şi, din păcate, 1% dintre aceste forme foarte grave de complicaţie inflamatorie post-COVID poate să şi decedeze. Pe cifrele din România, ne aşteptăm să avem unul sau două decese de acest fel”.   

Citește și:

Valeriu Gheorghiţă, despre vaccinarea anti-Covid a copiilor între 5 și 11 ani: „În decembrie ar trebui să vină primele tranșe de ser”

Riscul cel mai mare de complicaţii tardive îl au adolescenţii

Vârsta medie a pacienţilor cu sindrom inflamator multisistemic este de 9 ani, cei mai mulţi pacienţi având între 5 şi 13 ani, potrivit dr. Craiu. „Adică, exact cei care ar putea fi vaccinaţi. Teoretic, riscul cel mai mare de complicaţii tardive îl au adolescenţii, iar riscul cel mai mare de mortalitate imediată există la sugarii foarte mici şi la adolescenţi – deci la capetele de vârstă ale pediatriei. Aici sunt problemele mari. Mortalitatea cea mai mare e la sugarul cu comorbidităţi”, a punctat Craiu. 

Şi, ca lucrurile să fie şi mai complicate, există long COVID şi la copii, cu manifestări neurologice, numai că este foare rar, a adăugat specialistul. „Mult mai rar decât la adulţi. Datele din Suedia – unde ştim că nu au fost închise grădiniţele şi şcolile – arată că la aproape 2 milioane de copii, 15 au făcut sindrom inflamator multisistemic şi/sau long COVID, adică un copil la 130.000”, a arătat acesta. 

Citește pe Adevarul.ro despre impactul psiho-social al închiderii școlilor

FotoJet jpg
cub loredana groza png
Regina Elisabeta
dragos patraru starea natiei sanatatii slab jpeg
cub acident avioane Heathrow Londra
BeFunky collage (12) jpg
militar pedofil jpeg
cub xonia png
Masini cu rusi care fug de inrolare asteaptă să intre în Georgia FOTO Profimedia
fabrica de zahar ludus foto msnews.ro
image
image
image
image
FotoJet jpg
cub acident avioane Heathrow Londra
rabla 0 jpeg
elon musk foto profimedia
militar pedofil jpeg
1 priscilla chan si mark zuckerberg jpg jpeg