Drăgaica şi căluşarii, distracţia românilor de Rusalii

13 iunie 2022 10:51   Național
Ultima actualizare:

Spiritul tradiţiilor mai există doar la satele din sudul ţării, unde mai colindă Căluşarii, adulţi sau copii îmbrăcaţi în cămăşi din lada de zestre şi încălţaţi cu opincile reparate de la Rusaliile trecute, conform adevarul.ro.

Moşii de Vară şi Rusaliile sunt momentele de la începutul verii peste care nici o femeie de la sat nu poate trece, sufletele celor morţi fiind acum împăcate prin împărţirea de vase de lut sau lemn pline cu bucate. 

Nu rata și: Tradiții fascinante de Rusalii, mai puțin cunoscute! Ce superstiție am moștenit din cultura păgână

Se spune că astfel sufletele celor duşi, rămase de la Înălţare şi până la Rusalii „fără dumnezeire”, trebuie întoarse de unde au venit. 

Şi dacă acest lucru nu se întâmplă, mai rămân Căluşarii, al căror rol este tocmai acela de a lupta cu spiritele rebele.

 „Herghelia divină“, care se forma după ritualuri transmise cu sfinţenie în timpurile vechi, astăzi mai înseamnă o formaţie de căluşari, copii sau, mai rar, adulţi, care încântă privitorii. 

Pe aceşti dansatori îi putem vedea în Olt, timp de o săptămână, începând cu Duminica Rusaliilor, colindând prin sate. Căluşul îl mai putem găsi în satele din Argeş, Teleorman, Olt, Vâlcea, Dolj, Dâmboviţa şi Giurgiu, dar din ce în ce mai puţin.

La Buzău, anual se organizează Târgul Drăgaica

Fum de grătare, muzică dată la maximum şi tiribombe, asta este atmosfera în cel mai mare şi cel mai longeviv bâlci din ţară care va ţine până pe 26 iunie. Concertul formaţiei Carla’s Dreams a dat startul distracţiei, iar nume mari se află pe afiş în fiecare seară. 

Tinerii curajoşi au parte şi de senzaţii tari, pe care le găsesc în maşinăriile concepute special pentru iubitorii de adrenalină. 

Distracţia din Drăgaică începe la ora 10.00 dimineaţa şi ţine până la miezul nopţii.

Biletul de intrare în târg costă 3 lei de persoană, iar copiii şi elevii sub 14 ani beneficiază de gratuitate. Spre bucuria copiilor, în târg sunt amplasate zeci de corturi şi standuri pentru dulciuri.

Porumbul fiert, gogoşile şi vata de zahăr sunt nelipsite din mâinile vizitatorilor târgului de vară. 

Terasele învăluite în fumul grătarelor produc pe bandă rulantă mici şi fripturi, cât să sature zeci de muşterii într-o oră. Drăgaica este cel mai vechi târg din ţară, atestat documentar în secolul al 15-lea.

Tradiţii şi obiceiuri la Moşii de vară

În sâmbăta dinaintea Pogorârii Sfântului Duh, sunt Moşii de vară, ziua în care sufletele morţilor bântuie pe pământ.

În această zi, credincioşii îşi comemorează rudele pierdute şi respectă cu sfinţenie datini transmise din moşi-strămoşi.

Este ziua în care se împart sarmale, iar oamenii se feresc să circule noaptea pentru că atunci bântuie sufletele răposaţilor.

La acest praznic al Moşilor de vară, în toate bisericile ortodoxe se oficiază slujbe de pomenire a tuturor celor trecuţi la viaţa veşnică. În tradiţia ortodoxă, în ziua praznicului se aduc la biserică, pentru a fi sfinţite, coliva, prescurea şi o sticlă de vin.

De asemenea, se sfinţesc vase cu mâncare şi pachete cu alimente pe care rudele celor adormiţi le împart după slujba de pomenire.

În amintirea celor adormiţi, urmaşii merg la cimitir pentru a le curăţa mormintele şi a le aşeza flori şi lumânări aprinse la căpătâi.

Mai multe