Copiii din centrele de plasament vor petrece Rusaliile la picnic

România este pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul de mame cu vârste cuprinse între 10 şi 15 ani. Tot România are unul dintre cele mai ridicate procente în ceea ce priveşte tinerii cu vârste cuprinse între 20 şi 34 de ani care nu muncesc şi nici nu sunt încadraţi în vreo formă de învăţământ. Abandonul şcolar a crescut în ultimii ani la toate formele de învăţământ, iar peste 40% dintre elevi se regăsesc în zona de analfabetism. Cei mai mulţi dintre adolescenţi se simt neînțeleşi, judecaţi, puşi la zid de adulţii din jurul lor.

Copiii şi tinerii instituţionalizaţi şi din medii defavorizate au lângă ei, de 8 ani, o mână de voluntari inimoși care prin programul „Ajungem MARI” îi pregătesc pentru viață. 1.400 de voluntari lucrează săptămânal cu mai bine de 2.500 de copii şi tineri din centre de plasament, centre de zi, case şi apartamente de tip familial. Fac meditaţii cu ei, merg împreună în excursii şi tabere, îi ascultă şi discută despre problemele cu care se confruntă şi îi pregătesc pentru ieşirea din sistemul de protecţie, astfel încât să se poată descurca pe cont propriu.

Citeşte şi: Eveniment spectaculos lângă București! Ce surprize au primit zeci de copii cu probleme de sănătate

Iar de Rusalii, pe 12 iunie, voluntarii supereroi și copiii din centrele de plasament din București vor petrece cum se cuvine. Între orele 15:00 și 19:00, în Parcul Herăstrău, sunteți invitați la Marele Picnic! Vor fi multe surprize care să aducă zâmbete pe chipurile copiilor măcinați de probleme: ateliere de teatru, desen și pictură, dansuri, jocuri, concursuri pe echipe, prăjituri, băuturi, muzică și multe altele.

Ea e „mama” copiilor fără părinți din Iași

Adriana Costin este una dintre cei 1.400 de voluntari. De 6 ani, a devenit „mămică” pentru copiii fără familii din județul Iași.

Adriana Costin se ocupă de unii dintre micuţi
Adriana Costin se ocupă de unii dintre micuţi

„Mă numesc Adriana Costin, am 31 de ani, de loc sunt din Dorohoi, dar locuiesc de peste 10 ani în Iași. Era iarna lui 2016 când am ajuns la Centrul de servicii sociale Bucium, ca voluntar. La primele întâlniri cu cei mai mici dintre copii, mi-am limitat sesiunile ajutându-i la teme, îndrumându-i să înțeleagă mai bine materiile școlare precum română, engleză sau franceză, răspunzându-le numeroaselor curiozități despre orice. Cu timpul, am înțeles în scurt timp că nevoile educaționale ale copiilor instituționalizați nu se rezumă doar la teme”, își începe povestea Adriana, voluntară în cadrul programului „Ajungem MARI”.

Așadar, încet-încet copiii au ajuns să beneficieze acum atât de ajutor didactic, dar și de consiliere psihologică, psihoterapie și logopedie, servicii medicale (tratamente stomatologice, kinetoterapie), consiliere vocațională, vizite de orientare profesională, cursuri de calificare, activităti de recreere în afara centrelor de plasament, ateliere tematice, tabere de dezvoltare personală sau simple interacțiuni amicale între voluntari și copii.

Merg în tabere și fac meditații

Ca exemplu, în anul 2021, Adriana, împreună cu alți colegi și voluntari, a organizat o serie de 13 tabere outdoor pentru 130 de adolescenți și tineri din centrele de plasament din județul Iași prin care și-a dorit să-i învețe să trăiască singuri, independenți, dincolo de zidurile centrului de plasament.

„Am gătit împreună, ne-am gospodărit spațiul comun, am participat la ateliere de gestionare a resurselor și am învățat să ne exprimăm emoțiile, nevoile, dorințele, să comunicăm mai sănătos unii cu ceilalți”, povestește tânăra, care-și amintește cu drag de copiii speciali pe care i-am cunoscut la vârste fragede, înstrăinați și dezorientați și care, în prezent, au ajuns mari.

Tonel este independent, locuiește singur și urmează cursurile unei școli postliceale, în ciuda dizabilității sale locomotorii. Pe Andrei, viața l-a purtat tocmai până în abatoarele de peste granițe imediat la ieșirea din sistem, dar de mai bine de un an a revenit în Iași unde își exercită meseria de bucătar cu pasiune. Florentina, adolescenta sensibilă, stingheră și retrasă, acceptă acum provocările vieții cu zâmbetul pe buze, locuiește cu chirie, tocmai a terminat un curs de fotografie.

Acum, a fost creată și o platformă „CDT - cu de toate”, în care au fost adunate informaţii esenţiale pentru copiii instituționalizați. Sunt expuse informaţii despre relaţii, şcoală, internet safety, viaţă sănătoasă, alegerea unui job sau a unei cariere.

„Nu mereu aflăm ce a contat și ce nu, dar știm sigur că fiecare intenție de a-i ajuta pe copiii din sistem a lăsat o urmă și amintiri frumoase în viețile tuturor”, spune Adriana, ca o concluzie a muncii sale de zi cu zi.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Răzvan și Irina Fodor jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Aventura prin Dobrogea a faimosului Hans Christian Andersen  Peripeţiile fascinante, publicate apoi în Danemarca jpeg
jewels 1090711 1280 jpg
4 front asistati jpg
durau jpg
test de personalitate jpg
Dezbatere prezidențială între Donald Trump și vicepreședintele Kamala Harris. FOTO Profimedia
oradea city 1339369 1280 jpg
harta romaniei jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net