Istoria jocurilor pentru copii, o expoziție eveniment la Hanul Gabroveni

400 de jocuri din toată Europa, practic copilăria a zeci de generații, totul strâns într-o cameră. Este pe scurt expoziția ”Jocurile copilăriei” deschisă la sediul ARCUB de la Hanul Gabroveni din Capitală ieri, 1 iunie de Ziua Copiilor.

Alina Moldovan ne arată celebrul joc ”Piticot”
Alina Moldovan ne arată celebrul joc ”Piticot”

Pe cea mai importantă stradă din Centrul Istoric, Lipscani, la nr 84-90 se află Hanul Gabroveni, care adăpostește din 2014, Centrul Cultural al Municipiului București. La etajul 1 al imensului complex, într-o sală de 10 metri pe 10 s-a deschis ieri o expoziție inedită, care prezintă istoria jocurilor de societate pentru copii dar care au fermecat și adulții, din anii 50 până în anii 2000.

La etajul 1 al sediului ARCUB sunt adunate jocuri din toată Europa, cele mai multe provenind bineînțeles din România, dar sunt și piese din Germania, Olanda sau Franța. Expoziția include peste 400 de de jocuri de colecție din anii ‘50 până în anii 2000, din România și din alte țări și are la bază o colecție personală unică, de peste 1500 jocuri, strânse de un pasionat manager cultural, Alina Moldovan.

”Am adus aici 400 de jocuri din cele peste 1500 pe care le am. Nu există om să intre aici și să nu își amintească că în copilărie s-a jucat cu un lucru de aici”, spune mândră Alina Moldovan.

Maria i-a povestit băiatului său Matei despre jocurile copilăriei sale
Maria i-a povestit băiatului său Matei despre jocurile copilăriei sale

Ce spun vizitatorii expoziției ”Jocurile copilăriei”

”Piticot”, ”Nu te supăra frate”, ”Fotbal cu jetoane”. Sau ”Marocco” și trusele de construit cu piese din lemn. Oricine român care are minim 40 de ani își aduce aminte de aceste jocuri. Sărac sau bogat trebuia să le ai, iar dacă nu le aveai le visai ziua și noaptea. Sunt lucruri care au făcut istorie, în jurul cărora și-au tocit coatele sau genunchii, au țipat, s-au bucurat sau întristat multe generații.

”Uite mamă jocul ăsta îl avem noi acasă!”, spune vesel Matei de 9 ani.”Niciodată nu o să înstrâinez ”Piticotul”! Este copilăria mea și lucrurile astea nu se șterg. Ca să vezi copile cu ce ne jucam noi atunci când nu erau telefoane sau jocuri pe calculator”, spune emoționată Maria (47 de ani), mama copilului. La câțiva metri de ei, Melania (10 ani) și Veronica (6 ani) se miră cum arătau primele jocuri de șah sau x și o.

”Nu te supăra frate” era cel mai frumos joc pentru noi pe vremea aia, nu ne trebuia nimic altceva, ne adunam în jurul lui și treceau orele ca secundele. Ce vremuri ce ani”, spune nostalgic Daniel (43 de ani). „La Piticot mi-am cunoscut viitoarea nevastă. Eram în generală, vecini și ne adunam să jucăm. Au trecut anii dar amintirile nu ni le ia nimeni iar astfel de expoziții îți aduc aminte cum trece timpul”, spune și Mihai (50 de ani)

Ce trebuie să știi despre expoziția ”Jocuirle copilăriei”

Manifestarea își va închide porțile pe 30 iunie. Programul de vizitare este de marți până duminică între orele 11.00-19.00, cu excepția zilei de 12 iunie când expoziția este închisă. Intrarea costă 15 lei pentru adulți cu excepția elevilor, studenților sau pensionarilor care plătesc doar 10 lei, dar trebuie aă bă la ei legitimațiile sau talonul de pensie

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net