Tradiții fascinante de Rusalii, mai puțin cunoscute! Ce superstiție am moștenit din cultura păgână
Lunea Rusaliilor se sărbătorește imediat după Duminica Pogorârii Sfântului Duh. Biserica Ortodoxă prăznuiește în acest an, pe 13 iunie, Sfântul Duh. Cu ocazia acestei sărbători sfinte, există o serie de tradiții fascinante, care se practică în zonele rurale.
Rusaliile coincid din punct de vedere al anotimpurilor cu reinvierea naturii, de aceea un rol important pentru această sărbătoare creștină le dețin frunzele de tei și de nuc, care sunt, de obicei, aduse de credincioși în biserică și reprezintă un simbol al limbilor de foc, semn al Coborârii Sfântului Duh. Ramurile și frunzele de tei și de nuc sunt binecuvântate de preot și apoi împărțite credincioșilor, notează Adevarul.ro.
Citește și: Sâmbăta Luminată. Ce n-ai voie să faci și cum te vrea Iisus astăzi
Cea mai cunoscută superstiție de Rusalii este din cultura păgână
Un aspect neștiut al superstițiilor din ziua de Rusalii este că unele tradiții sunt moștenite din religiile păgâne. Una dintre aceste superstiții și cea mai cunoscută românilor este aceea că nu trebuie să muncești, să speli sau să faci treabă prin casă în această zi. Tocmai această superstiție aparține culturii păgâne, în care se spunea că zânele se supără pe cei ce nu le respectă şi nu cinstesc în această zi.
Plantele culese de Rusalii ar avea proprietăți curative în medicina populară
O tradiție de Rusalii care se întâlnește cu precădere în regiunile rurale este Jocul Călușarilor, care se practică în regiuni precum Muntenia, Moldova şi Oltenia, unde porțile gospodăriilor se împodobesc cu ramuri de tei, plopi și stejar.
În Oltenia ramurile ramurile de soc, tei, rug de mure, jaleş sunt de obicei sfințite în ziua de Rusalii și, potrivit medicinei populare, că frunzele acestor arbori ar avea proprietăți curative.
În Transilvania, se confecționau coronițe din spice de grâu ce urmau a fi purtate de tineri în ceremoniile de căsătorie. De asemenea, în ziua de Rusalii, oamenii mai culegeau plante medicinale.
Noaptea de Rusalii este una magică și se spune că nu este bine să dormi sub cerul liber, sau să te apropii de vreo fântână, întrucât este momentul când ielele ies să danseze și te pot ademeni cu farmecele lor.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!