Elena Udrea scapă la milimetru de încă o condamnare cu executare și odată cu ea și Ioana Băsescu
Elena Udrea scapă de închisoare în dosarul privind finanţarea campaniei electorale a lui Traian Băsescu la alegerile prezidenţiale din 2009. Odată cu ea răsuflă ușurată și fiica cea mare a fostului președinte al României, Ioana Băsescu. Udrea era vizată de o pedeapsă de 8 ani de închisoare pentru instigare la luare de mită și spălare de bani. Procesul a durat atât de mult, încât faptele s-au prescris.
Cine erau inculpații care au scăpat de închisoare
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a dispus, marţi, încetarea procesului împotriva a cinci inculpați, printre care Elena Udrea și Ioana Băsescu, privind finanțarea campaniei electorale a lui Traian Băsescu din 2009, așadar vorbim de fapte comise în urmă cu 14 ani.
Cu un proces care s-a întins pe o lungă durată, faptele, pentru care instanța a pronunțat sentințele la fondul din martie 2021, s-au prescris, iar marți magistrații au pus în aplicare deciziile Curţii Constituţionale, potrivit Luju.ro.
Drept urmare, Elena Udrea, care se află în închisoare pentru o condamnare în dosarul Gala Bute, a scăpat de pedeapsa de 8 ani pronunțată în urmă cu doi ani.
Ioanei Băsescu, fiica fostului preşedinte Traian Băsescu, i-a fost anulată pedeapsă de 5 ani închisoare primită la Curtea de Apel Bucureşti pentru instigare la delapidare şi spălarea banilor.
Este anulată pedeapsa și pentru Gheorghe Nastasia (fost secretar general al Ministerului Dezvoltări), care primse 6 ani în primă instanţă pentru luare de mită;
În același dosar apărea și Victor Tarhon (fost preşedinte al Consiliului Judeţean Tulcea), care primise la fond 4 ani cu suspendare pentru luare de mită;
Iar Ioan Silviu Wagner (director general al companiei Oil Terminal), scapă și el de condamnarea de 3 ani cu suspendare pentru delapidare.
Pe latură civilă, instanţa a dispus confiscarea sumei de 1,9 milioane lei de la Elena Udrea.În plus, Ioana Băsescu şi Ioan Silviu Wagner trebuie să plătească suma de 119.000 lei către partea civilă Oil Terminal SA.
Decizia este definitivă.
Cum s-au întâmplat faptele
Potrivit DNA, în cursul anului 2009, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, au fost colectate sume de bani provenite din infracţiuni de corupţie, delapidare şi evaziune fiscală, care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate în campania electorală.
„Legătura dintre persoanele care obţineau banii pe cale nelegală şi prestatorii de servicii legate de campanie era realizată de inculpata Udrea Elena Gabriela. Aceasta conducea un staff de campanie informal al unuia dintre candidaţi şi, din această poziţie, coordona atât achiziţiile de servicii de campanie, cât şi persoanele care au acţionat ca intermediari pentru plăţile realizate, astfel încât sumele de bani să ajungă la societăţile prestatoare. Remiterea foloaselor infracţionale s-a disimulat prin contracte fictive încheiate cu firme care prestau în realitate servicii în cadrul campaniei electorale, respectiv publicitate stradală, tipărire de afişe, reclame publicate în mass-media, realizarea unor pagini de internet, monitorizarea presei, organizarea de spectacole şi prestarea de servicii de consultanţă", se arată într-un comunicat DNA.