Eroare majoră făcută de Casa de Pensii! Vești proaste pentru această categorie de pensionari. În luna octombrie vor lua mai puțini bani

20 septembrie 2024 7:09   Național

Unii pensionari o să primească mai puțini bani în octombrie. Casele de Pensii nu au reușit nici până acum să recalculeze mii de dosare. Este vorba despre seniorii care au lucrat în Cooperativa Agricolă sau persoanele care au primit decizia de recalculare greșită. Casa Națională de Pensii a primit bani pentru crearea unui program informatic, prin care toate pensiile să fie calculate mai ușor, însă acesta nu este funcțional.

Dosare blocate pentru mii de persoane

Casele de Pensii teritoriale au rămas cu dosarele blocate pentru mii de persoane, pentru că programul care ar trebui să opereze toate datele nu este nici acum funcțional. Asta după ce Casa Națională de Pensii a primit prin Programul Național de Redresare și Reziliență o finanțare de 131.282.000 lei pentru crearea unui program informatic prin care toate pensiile din România să fie operate mult mai ușor.

„Acesta urmărește să atingă aceste ținte prin procesul de redesign și digitalizare a procedurilor și proceselor interne, cu scopul de a optimiza și moderniza interacțiunea cu utilizatorii”, anunța Casa Națională de Pensii în luna mai. 

Programul nu este funcțional

Acest sistem informatic a fost creat pentru a calcula automat pensiile românilor după noua lege, au declarat surse din casa de Pensii. Mai mult decât atât, programul trebuia să le ușureze munca angajaților, lucru care nu s-a întâmplat. Programul nu este funcțional.

„Nici acum nu au fost recalculate mii de dosare. Este vorba despre pensionarii care au lucrat în Cooperativa Agricolă sau persoanele care au primit decizia de recalculare greșită. Mulți dintre aceștia nu vor primi pensia recalculată (și mărită nred.) nici în luna octombrie. De asemenea, cei care nu au primit deciziile de recalculare vor primi, în octombrie, cel mai probabil tot pensia din luna august. Adică, o pensie mai mică față de cea recalculată”, au spus surse din cadrul Casei de Pensii, pentru Newsweek.

Care pensii ar putea să întârzie 

Alte probleme s-ar putea să apară în cazul pensionarilor care au ieșit la pensie în luna august, început de septembrie. Asta, pentru că a fost atât de mult de muncă cu recalcularea, încât calculul și livrarea pensiei în cazul lor poate întârzia, conform acelorași surse.

Cel mai probabil, plata veniturilor cuvenite se va face în luna noiembrie când se vor trimite banii integral plus diferențele cu calculul conform noii legi intrate în vigoare de la 1 septembrie 2024. Astfel, pensionarii vor rămâne cu sumele din august până ce se va face recalcularea.

Ce declară președintele CNPP

„Programul este în testare. Abia vineri l-am primit. Nu funcționa nimic”, au declarat surse din cadrul Casei de Pensii. În situația în care sunt persoane a căror venituri cresc chiar și cu un leu în urma recalculării, acestea vor primi banii integral. 

„Proiectul propus de CNPP se încadrează în cadrul Inițiativei Flagship Europene 'Modernizare', având ca obiectiv principal oferirea de servicii online interoperabile, ușor accesibile și personalizate. Implementarea acestui proiect va conduce la creșterea eficienței muncii lucrătorilor din sistem și va asigura o mai mare accesibilitate a beneficiarilor la serviciile caselor de pensii", a declarat Daniel Baciu, Președintele CNPP.

Procedura de contestare a deciziei de pensionare

Recalcularea presupune adăugarea unor elemente noi (stagii de cotizare, venituri) neavute în vedere la momentul stabilirii drepturilor de pensie, elemente ce nu pot rezulta decât din documente doveditoare noi depuse de pensionari. Acest proces a început de la 1 septembrie și va dura șase luni de zile, timp în care pensionarii pot depunde diferite adeverințe de la locurile de muncă. 

„Procedura de contestare a deciziei este aceeași ca la orice decizie emisă de Casa de Pensii. Înainte de a face pasul către instanță, persoana trebuie să fie absolute convinsă că există o eroare în dosar. De regulă, dacă suntem sesizați și facem verificări, noi suntem obligați ca orice sesizare să o tratăm foarte serios, luăm documentele și reverificăm. Ulterior, dacă vedem că persoana are dreptate și este ceva eronat acolo facem o decizie de revizuire”, au declarat surse pentru Newsweek. Dacă pensionarii nu sunt mulțumiți nici după această sesizare, ei trebuie să depună o plângere penală în instanță în termen de 45 de zile.

Mai multe