#Război Ucraina-Rusia

Europa, implicată în război înainte de Ucraina. Un specialist în educație explică războiul postmodern

1 aprilie 2022 7:34   Național

Doru Căstăian, profesor de filosofie și specialist în educație, a vorbit despre războiul din Ucraina, dar și despre urmările grave ale acestuia, alături de criza umanitară care va urma după acest conflict militar. 

Profesorul Căstăian are premiul „Merito”, una dintre cele mai importante distincții acordate cadrelor didactice din România. 

Profesorul Doru Căstăian a discutat despre manipularea, dezinformarea și războiul informațional. Acesta a apreciat că există foarte multă dezinformare la ora actuală, iar războiul informațional a început înaintea celui armat din Ucraina.

Ce este războiul informațional și cum ne afectează viețile

Domnul profesor a subliniat și rolul pe care trolii și boții ruși îl au în această ecuație. Trolii ruși au rolul de a consolida și a împinge în spațiul public narațiuni anti-Occidentale și, uneori, pro-Rusia. De asemenea, aceștia mai au rolul de a parazita, distorsiona și îngreuna modul de transmitere a mesajelor și narațiunilor alternative. 

Doru Căstăian a mai transmis că omul este un animal narativ, căruia îi plac poveștile, le consumă și le spune mai departe, deoarece este o modalitate prielnică pentru a explica realitatea. 

Citește și Jurnalista care a protestat în direct împotriva războiului, detalii despre gestul curajos: «Și mama a fost spălată pe creier de propaganda rusă»

Din această cauză, poveștile pe care oamenii le investesc în mod cognitiv și afectiv modelează reacțiile, deciziile și comportamentul societății. Totuși, acesta a ridicat și un mare semn de întrebare. Ce facem atunci când omul are de-a face cu narative alternative, cu un război postmodern al poveștilor? 

Profesorul a oferit și răspunsul la această întrebare. Omul va adopta narațiunile cele mai convingătoare, iar trolli ruși asta fac. Utilizează diferite metode pentru a face narativele promovate de Rusia mult mai convingătoare.

Bineînțeles, războiul postmodern nu se face doar prin a promova o astfel de narațiune. Trebuiesc discreditate și celelalte narațiuni. Din această cauză, trolli utilizează grile hermeneutice, iar oamenii nu știu ce să facă cu faptele brute, aceștia înțeleg doar în momentul în care le pot integra în narațiuni și anumite scheme mai explicative.

Vezi și Guvernul a decis închiderea mai multor site-uri de propagandă rusă. Russia Today, scos din grila de programe

Ca niște „buni samariteni” ce sunt trolii ruși, aceștia sunt dispuși să ajute, să le spună oamenilor ce să înțeleagă și unde să așeze faptele cu care se întâlnesc, iar foarte mulți oameni cad în această capcană.

Citește întreg interviul cu Doru Căstăian pe Adevărul.ro

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram

Mai multe