Fructul care este din ce în ce mai scump în piețele din România. Kilogramul a ajuns la 55 de lei. Ce a dus la această situație
Românii care se pregătesc de sărbători cu gândul la tradiționalii cozonaci cu nucă vor avea parte, anul acesta, de o surpriză neplăcută la tarabe. Prețul nucilor a explodat, ajungând în unele piețe la 55 de lei kilogramul, după ce o mare parte din producția de anul acesta a fost distrusă de temperaturile scăzute din primăvară.
Producție redusă
Agricultorii spun că vremea capricioasă de la finalul lunii aprilie și începutul lunii mai a compromis grav livezile de nuci. Gerul neobișnuit pentru acea perioadă a afectat florile și fructele abia formate, iar recolta a fost mult sub așteptări.
„Aveam în jur de 150 de nuci altoiți, iar în mod normal, fiecare arbore ar fi trebuit să dea cel puțin cinci kilograme de nuci. În alți ani, scoteam aproape 800 de kilograme la hectar. Acum, abia dacă am strâns 20-30 de kilograme în total”, a povestit un producător din Bihor, citat de Observatornews.ro.
El spune că frigul de la începutul primăverii, când temperaturile au coborât până la -5 grade Celsius, a distrus o bună parte din fructe: „Uitați-vă la ele – s-au înnegrit și s-au uscat. Practic, nu mai avem ce recolta”.
Un produs aproape de lux
După cules, puținele nuci rămase pe piață s-au transformat într-un produs aproape de lux. În piețele din vestul țării, prețul a urcat la 50-55 de lei kilogramul, de două ori mai mult decât în anii trecuți.
Pentru gospodinele care plănuiesc să pregătească prăjituri sau cozonaci de Crăciun, costurile vor fi semnificativ mai mari. Unele spun că vor fi nevoite să reducă porțiile de umplutură sau să caute alternative mai accesibile, precum alunele sau stafidele.
„Anul trecut am cumpărat nucă cu 25 de lei kilogramul. Acum nu mai găsești sub 50. O să trebuiască să improvizăm, că nu putem renunța la cozonacii cu nucă de Crăciun”, spune o cumpărătoare din Oradea.
Situația din 2025 este cu atât mai surprinzătoare cu cât, doar anul trecut, România era cel mai mare producător de nuci din Uniunea Europeană, conform datelor Eurostat. Țara noastră depășise Franța și Spania ca volum de producție, datorită condițiilor climatice favorabile și întinderii livezilor autohtone.
Acum, însă, vremea imprevizibilă și lipsa sistemelor de protecție împotriva înghețului au redus drastic cantitatea de nuci disponibile pe piață. Specialiștii spun că o revenire este posibilă abia în anii următori, dacă primăverile vor fi mai blânde și dacă agricultorii vor investi în metode moderne de protejare a livezilor.
Kilogramul de nuci curate se vinde între 50 și 55 de lei
Pe fondul cererii mari și al ofertei tot mai reduse, comercianții avertizează că prețurile ar putea continua să crească, mai ales în apropierea sărbătorilor de iarnă, când consumul este mai ridicat.
Pentru moment, kilogramul de nuci curate se vinde între 50 și 55 de lei, iar cel de nuci în coajă între 25 și 30 de lei. În unele regiuni, nucile autohtone sunt complet înlocuite de produse de import, mai ieftine, dar mai puțin gustoase.
„E păcat, pentru că avem un produs valoros, românesc, dar natura nu a ținut cu noi anul acesta”, spun micii producători, care speră ca 2026 să aducă o recoltă mai bogată.