Ghidul cumpărătorului isteţ în Postul Crăciunului. Aveți grijă ce băgați în traistă!

21 noiembrie 2022 15:03   Național
Ultima actualizare:

A ţine postul corect din punct de vedere alimentar este o încercare atât pentru suflet, cât mai ales pentru organism. Aveți grijă, însă, ce cumpărați și ce alimente cosumați, în perioada Postului Crăciunului!

Alimentație cu grijă în Postul Crăciunului!

Pentru ca produsele pe care le cumpăraţi în perioada Postului Crăciunului să nu reprezinte un pericol pentru sănătate, directorul general al ANPC, Paul Anghel, a întocmit un adevărat cod al ”bunelor practici”. De asemenea, Patriarhia a elaborat un set de reguli privind masa în post.

Citește și: Ajunul Crăciunului. Tradiții și obiceiuri în fiecare zonă a țării

1. Cumpăraţi produse alimentare de post numai din locuri amenajate şi autorizate. În plus, solicitaţi şi păstraţi bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriţi să reclamaţi calitatea sau siguranţa unui produs.

2. Dacă achiziţionaţi produse alimentare de post din locuri neautorizate, în care comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare, riscaţi ca produsele sa fie neconforme sau chiar nesigure acestea vă pot afecta sănătatea.

3.Verificaţi cu atenţie eticheta produselor de post pe care le cumpăraţi! Produsele de post sunt produse alimentare constituite din ingrediente vegetale, texturat proteic de soia, mixuri pe bază de soia etc.

4. Nu cumpăraţi produse ale căror etichete nu vă informează complet şi corect privind conţinutul, ingredientele sau calitatea produsului.

5. Pentru ca produsele pe care le cumpărăm să nu prezinte un pericol pentru sănătate, directorul ANPC recomandă, în primul rând, studierea listei ingredientelor. În cazul în care aceasta conţine şi ingrediente de origine animală, respectiv lapte praf, zer praf, pudră de ouă, este vorba de o păcăleală: aceste produse nu fac parte din grupa produselor de post.

6. Pentru produsele tăiate, fracţionate sau porţionate de vânzător, solicitaţi să vedeţi eticheta produsului pentru a verifica compoziţia şi data durabilităţii minimale.

7. Atenţie consumatori! Pe unele ambalaje veţi găsi pe lângă lista cu ingrediente şi afirmaţia „poate conţine urme de ou, lapte...”. Aceasta este o informaţie oferită voluntar de către producător şi înseamnă că, în ciuda tuturor asigurărilor luate pe perioada producţiei, cele mai mici urme din ingredientele menţionate, câteodată, nu pot fi evitate.

8. Verificaţi dacă în magazin sunt respectate condiţiile de păstrare specificate de producător, în special temperatura. Nu cumpăraţi produse care au fost ţinute la temperaturi mai mari decât cea specificată. 

9. După achiziţie, respectaţi şi la domiciliu condiţiile de depozitare precizate pe ambalaj.

10. Ultimul, un sfat simplu, pe care toată lumea îl ştie, dar mulţi îl ignoră: nu uitaţi să verificaţi data durabilităţii minimale.

8 reguli de la Patriarhie

Pentru a uşura Postul şi acesta să nu devină un calvar, Patriarhia nu pune credincioşii la zidul postului negru, fiecare îşi ştie limitele şi există reguli care pot face postul mai uşor, dar totuşi respectă linia clară între păcat şi evlavie. 

- Principiul de bază este să mănânci puţin, nu să te ghiftuieşti. Obiectivul postului este să îţi potoleşti senzaţia de foame, nu să te îndopi cu produse vegetale.

- Trebuie evitate produsele semipreparate, ambalate şi ultraprocesate! De asemenea prăjelile, produsele de patiserie, tot ce este bogat în soia şi grăsimi vegetale.

- De consumat mai ales mâncăruri simple, pe bază de cereale, legume şi leguminoase. Gătiţi ciorbe, tocăniţe, ghiveci de legume şi multe salate.

- Postul religios nu interzice zahărul, deşi acesta oboseşte ficatul şi creşte colesterolul din sânge. Dulciurile de post sunt un amestec de făină, grăsime vegetală şi zahăr care duce rapid la îngrăşat.

- Excesul de sare şi ulei din alimentele procesate nu este benefic, solicită digestia şi metabolismul. În post trebuie limitat consumul de grăsime, zilele cu dezlegare la ulei şi vin sunt la fel de rare ca şi zilele cu dezlegare la peşte.

- Creşteţi consumul de legume proaspete sau congelate, cu cât mai diferite şi mai colorate, cu atât mai bine.

- Asiguraţi hidratarea optimă, beţi apă cu lămâie, ceai verde, infuzii de plante, supe şi ciorbe, cafea.

- Faceţi pauze alimentare de 5-6 ore între mese.

Mai multe