Azi începe Postul Crăciunului! Ce tradiţii trebuie respectate în următoarele 40 de zile

Postul Crăciunului, al doilea ca importanţă după postul Paştelui, începe astăzi, 15 noiembrie, şi se încheie în 24 decembrie. În cele 40 de zile, cei care postesc pot mânca doar produse vegetale, fără carne şi lactate, iar în toate zilele de sâmbătă şi duminică au dezlegare la peşte. Iată ce tradiţii şi obiceiuri trebuie respectate în această perioadă!

image

Tradițiile și obiceiurile următoarelor 40 de zile

Credincioşii se pregătesc pentru perioada de post îna­intea sărbătorii Naşterii Domnului. Ieri a fost Lăsatul secului pentru Postul Crăciunului, ultima zi în care creştinii au mai putut mânca “de dulce”.

În ziua de Lăsata secului, gospodarii de la sate mănâncă sarmale şi carne friptă, beau ţuică şi vin nou.

Resturile de la masa de Lăsata secului se aruncă doar spre răsărit, altfel păsările se vor răzbuna şi vor ciuguli toată recolta de boabe.

Oalele se aşază cu gura-n jos pentru ca gospodăria să fie ferită de pagube.

Femeile nu au voie să coasă, nu torc şi nu ţes de Lăsata secului, pentru ca gospodăria să nu fie lovită de rele şi de boli.

Dacă dai împrumut ceva din casă, se vor înmulţi lupii şi vor cobori în sat.

Femeile fac turte de mălai şi le dau de pomană pentru morţi şi vii.

De Sfântul Matei, în 16 noiembrie, femeile lucrează până la amiază pentru a avea spor în casă anul viitor.

Ce trebuie şi ce nu trebuie să faci timp de 40 de zile, până la Sărbătoarea Naşterii Domnului.

Unul dintre obiceiurile din perioada postului este şi astăzi spălarea veselei cu cenuşă sau leşie, ca să nu mai aibă nici o urmă de carne sau derivate ale acestor produse.

image

Se spală vesela cu cenuşă sau leşie

De asemenea, perioada de după Lăsatul secului de Crăciun (14 noiembrie) era cunoscută sub denumirea “şezătorile de iarnă”. Şezătorile erau întâlniri comunitare cu caracter lucrativ, dar şi distractiv.

Se spune că fetele nemăritate, în postul Crăciunului, este bine să bată pernele pentru a-şi găsi ursitul mai repede şi pentru a-şi îmblânzi soarta.

În Postul Crăciunului este interzisă beţia.

Conform tradiţiei din bătrâni, în funcţie de vremea din postul Crăciunului, vom şti cum va fi primăvara. Astfel, dacă este vreme liniştită, se anunţă o primăvară cu multe ploi.

În postul Naşterii Domnului (14 noiembrie - 24 decembrie), dar şi în perioada de la Crăciun până la Bobotează ( 25 decembrie - 6 ianuarie) nu se fac nunţi.

Postul creştin nu se rezumă doar la abţinerea voluntară de la mâncare şi băutură, ci şi la lupta împotriva patimilor, instinctelor şi pornirilor păcătoase ale trupului sau sufletului.

Zilele cu dezlegare la peşte - Postul Crăciunului 2022

În comparaţie cu Postul Paştelui, acesta nu este atât de strict, având mai multe dezlegări la peşte, ulei şi vin. În fiecare zi de marţi şi de joi va fi dezlegare la ulei şi la vin, iar sâmbăta şi duminica va fi dezlegare la peşte, dar dacă sunt zile de sâmbătă sau duminică în perioada 20-24 decembrie acestea nu au dezlegare la peste, ci doar la untdelemn si vin. Iată ce sărbători sunt în această perioadă:

21 noiembrie: Intrarea în Biserică a Maicii Domnului (luni)

26 noiembrie: Sfântul Stelian (sâmbătă)

27 noiembrie: Sfântul Mucenic Iacob Persul (duminică)

30 noiembrie: Sfântul Apostol Andrei (miercuri)

3 decembrie: Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica (sâmbătă)

4 decembrie: Sfânta Muceniţă Varvara (duminică)

6 decembrie: Sfântul Ierarh Nicolae (marţi)

10 decembrie: Sfinţii Mucenici Mina, Ermoghen şi Eugraf (sâmbătă)

11 decembrie: Sf. Cuv. Daniil Stâlpnicul şi Luca cel Nou (duminică)

12 decembrie: Sfântul Spiridon (luni)

17 decembrie: Sfântul Proroc Daniel (sâmbătă)

18 decembrie: Sf Cuv. Daniil Sihastrul (duminică)

Cu ce poţi înlocui alimentele de dulce

image

Lapte

Poţi înlocui laptele cu o mulţime de lucruri. De la lapte de ovăz, de migdale, de orez, lapte de cocos sau lapte de soia. Există şi variante îndulcite şi neîndulcite, astfel încât poţi adapta orice reţetă care necesită lapte.

Unt

Poţi înlocui untul cu margarina sau cu alimente grase, cum ar fi uleiul de floarea-soarelui, pasta de avocado sau crema de cocos.

Ouă

Poţi înlocui ouăle cu tofu moale. Dacă ai nevoie să faci o reţetă care necesită ouă, înlocuieşte-le cu piureuri din fructe sau iaurt de soia. Dacă ai poftă de ouă, poţi consuma tofu.

Brânză

Brânza este un aliment de dulce la care se pot găsi rapid înlocuitori. Există multe brânzeturi vegetale, dar cea mai cunoscută este tofu. Dacă vrei să faci pizza de post, foloseşte totuşi o brânză vegetală. Chiar dacă nu se topeşte atât de bine precum brânza de origine animală, ea are un gust bun şi încheagă ingredientele de pe blat.

Carne

Chiar dacă ţii sau nu post, este bine să consumi carne doar o dată sau de două ori pe săptămână. Din fericire, în comerţ există multe produse vegetale care înlocuiesc cu brio carnea, de la burgeri, cârnaţi, mici, carne tocată, chiftele, crenvurşti, salamuri, parizer şi orice altă formă.

 Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

andreea mantea
zodia care va avea un weekend de cosmar jpg
cub gabi bădălău png
Schengen FOTO Shutterstock
dorin cioaba 2 jpg
horoscop jpg
inna sexy jpg
vouchere pentru energie electrica jpg
image
image
image
image
image
image
shutterstock bani 1953888304 jpg
cub gabi bădălău png
dorin cioaba 2 jpg
Schengen FOTO Shutterstock
vouchere pentru energie electrica jpg
Buzau 1 jpg