Cum ţin vedetele Postul Crăciunului? Carmen Brumă și Sofia Vicoveanca, sfaturi pe care le poți urma și tu

#Exclusiv Click!
Ultima actualizare:

A început postul Crăciunului, aşa că timp de 40 de zile toţi credincioşii vor încerca să fie mai buni, mai smeriţi şi mai atenţi cu meniul, pentru că vor fi nevoiţi să lase deoparte grătarele şi vor trece la alimente de origine vegetală. Şi pentru că şi vedetele ţin post, Click! a aflat ce reguli respectă cu sfinţenie Carmen Brumă, Sofia Vicoveanca şi Saveta Bogdan

Sofia Vicoveanca este foarte credincioasă și nu uită nici o sărbătoare religioasă
Sofia Vicoveanca este foarte credincioasă și nu uită nici o sărbătoare religioasă

Carmen Brumă are 5 reguli de bază

Carmen Brumă (45 de ani) este adepta unui stil de viaţă sănătos, aşa că a realizat un program de post şi le-a împărtăşit celor care o urmăresc cele 5 reguli pentru o alimentaţie sănătoasă în acest sens.

1. Legumele sunt alimentele de bază în alimentaţia de post. Ele trebuie consumate la fiecare masă principală. Atenţie însă, termenul “legume” este larg şi cuprinde 3 categorii:

* Legume cu conţinut mare de amidon 10-20% sau leguminoase (fasole, mazăre, cartofi, linte). Acestea trebuie consumate cu moderaţie, adică 3-4 linguri (de produs finit) cu vârf la o masă şi evitate la cină.

* Legume cu un conţinut mediu de amidon 5-7% sau rădăcinoase (morcov, sfeclă, gulie, ceapă)

* Legume cu un conţinut redus de amidon (sub 5%) adică verdeţuri, conopidă, dovlecei, ardei gras, roşii.

2. Fructele fac parte din categoria desert şi se consumă mult mai rar decât legumele.

3. Din cauză că proteinele vegetale sunt inferioare din punct de vedere al calităţii celor animale, ele trebuie combinate cu atenţie. Asociaţi proteinele de origine vegetală astfel încât să aveţi tot spectrul de aminoacizi esenţiali în dietă. Pentru un aport optim de aminoacizi esenţiali, combinaţi la aceeaşi masă legume şi cereale cum ar fi orez cu mazăre, fasole cu porumb, cuşcuş cu năut sau linte.

Carmen Brumă este foarte atentă la ce mănâncă, chiar și când nu este post
Carmen Brumă este foarte atentă la ce mănâncă, chiar și când nu este post

4. Evitaţi sau chiar excludeţi în post următoarele produse: mezeluri de post, pate de post, şniţele, chiftele de post, covrigei, sticksuri, merdenele, prăjituri de post, cartofi prăjiţi, chipsuri, maioneză, sosuri de post supă (instant) la plic.

5. Pentru o mai bună absorbţie a fierului din sursele vegetale (legume cu frunze verzi, fasole, linte) adăugaţi o sursă de vitamina C (lămâie, suc de lămâie, grepfrut).

Programul meu de post, Suplă şi sănătoasă în post, conţine program concret pentru 7 săptămâni şi te învaţă să mănânci sănătos, echilibrat şi să dai jos câteva kilograme”, ne-a declarat în încheiere Carmen Brumă.

Sofia Vicoveanca, la Mormântul Sfânt

Sofia Vicoveanca (81 ani) este foarte credincioasă şi încearcă să ţină post pe cât se poate de mult. În plus,  celebra artistă de muzică populară a stabilit deja o excursie în Israel, la Mormântul Sfânt, acolo unde va pleca pe 13 decembrie, chiar înainte de Crăciun. Cum ţine postul?

Sofia Vicoveanca a mărturisit totul pentru Click!:

“Normal că ţin post! Sunt creştină! Sigur că ţin! De obicei când mă duc la împărtăşit, Părintele îmi spune “Doamna, Sofica, nu-l supăraţi pe Dumnezeu! Pentru că la vârsta asta trebuie un pic de brânzică, un pic de lapte, trebuie ceva. Nu carne, dar  trebuie pentru forţă, mai ales că şi cânt. Ţin post şi nu ţin, dar asta-i meseria mea, nu am ce face! Deocamdată ţin. Oi vedea cât pot că dacă plec în lume, vă daţi seama că nu ştiu cum o să fie. Trebuie să plec in Suedia, de Sfântul Nicolae, am cântare acolo la Stockholm, la ambasadă chiar.

Apoi, pe 13  decembrie plec în Israel, la Mormântul Sfânt. Acolo mă duc cu sufletul, nu cu cântecul. Nu sunt probleme când ţin post. O zacuscă, cu margarină, nu se moare de foame. Eu fac sucuri, gen smoothie-uri, cu o banană, cu fructe, cu lapte de cocos, cartofiori, salată, crudităţi, cu sfeclă roşie, cu ţelină, cu morcovi, cu de toate şi cu o ţâră porumb dulce, e o nebunie, ăla nu mai e post! E răsfăţ! Mă rog la Doamne-Doamne!”, ne-a povestit, în exclusivitate, Sofia Vicoveanca.

Saveta Bogdan ţine doar ultima săptămână

Saveta Bogdan (76 de ani), o altă solistă de muzică poluară foarte îndrăgită, ne-a mărturisit că nu poate să ţină tot postul.

“Nu ţin post decât vinerea. Sunt credincioasă, ca orice om, dar când e postul Paştelui sau al Crăciunului, ţin ultima săptămână din post, ca să mă spovedesc şi să mă împărtăşesc. Nu trece anul să nu mă împărtăşesc şi spovedesc, de Crăciun şi de Paşte”, ne-a mărturisit Saveta Bogdan, care ne-a şi explicat de ce nu reuşeşte să ţină tot postul.

Saveta Bogdan spune că fără lactate se simte slăbită
Saveta Bogdan spune că fără lactate se simte slăbită

“Simt că mă lasă puterile, obosesc. Nu pot sta fără lactate, brânzeturi. La carne mai pot renunţa, dar nu pot fără lapte, pun şi la cafea, îmi fac orez cu lapte. Atunci când ţin post îmi iau lapte de cocos, vegetarian şi ţin ultima săptămână. Nu îmi place să spun că ţin post. Se zice că ţii pentru tine. Lumea s-a înrăit foarte tare şi mă deranjează! Eu sunt foarte credincioasă, merg des la biserică şi mă rog”, ne-a mai mărturisit interpreta de muzică populară Saveta Bogdan.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
fumat , alcool, jpg
image
image
image
image
image
image
image jpeg
banner film png
banner albire dinți png
banner lavinia pirva png
image
actualitate.net
image
actualitate.net