Irina Loghin ţine postul de Crăciun cu lapte de soia
Vegetariană de ani buni, Irina Loghin a adoptat un stil de viaţă sănătos, o alimentaţie echilibrată, iar sportul a ajutat-o să se menţină în formă. Printre mâncărurile sale preferate se numără cele pe bază de soia. Artista ne dezvăluie secrete din bucătărie.
Irina Loghin (76 ani) a descoperit secretul frumuseţii fără bătrâneţe, nu de alta, dar dacă nu ai şti ce vârstă are, mai mult de 60 nu i-ai da. Vedeta, care în Epoca de Aur era printre cele mai îndrăgite soliste de muzică populară, găteşte, mai ales în postul de Crăciun, tot felul de preparate pe bază de soia, un aliment sănătos, care previne cancerul şi scade colesterolul.
Cel mai bine îi iese însă laptele de soia, reţetă mult îmbunătăţită de ea şi pe care ne-a dezvăluit-o: “Pentru preparare avem nevoie de 250 g de boabe de soia, trei litri de apă, trei mere şi două-trei linguriţe cu esenţă de vanilie. Boabele de soia se pun la înmuiat în apă rece pentru 12 ore, după care se scurge apa, se pune altă apă şi se pune totul la fiert până dă în clocot. Se scurge apa, iar soia se pune într-un blender cu apă călduţă (o cană cu soia înmuiată la patru căni cu apă). Se strecoară prin tifon. Pulpa rezultată după stoarcerea laptelui se poate folosi la pregătirea altor preparate. În laptele de soia se adaugă trei mere tăiate sau două-trei linguriţe cu esenţă naturală de vanilie. Se fierbe 20 de minute la foc mic”.
Gătită cu drag, imposibil să nu iasă ceva gustos. Dar Irina ne-a mai spus şi cum se prepară maioneza din soia. “Folosim 200 ml de lapte de soia, 200 g de orez fiert, 100 ml de ulei şi sare. Laptele de soia, orezul şi sarea se pun în blender şi se amestecă două minute. Se adaugă uleiul, câte puţin. Maioneza se foloseşte la salată boeuf sau la alte preparate de casă”.
Vedeta, care continuă să aibă şi la această vârstă milioane de fani, a fost văzută adesea, în Parcul Herăstrău, alergând pe malul lacului, îmbrăcată în trening. Îi place să arate impecabil pe scenă, iar într-un alt interviu le-a cam pus la zid pe femeile măritate care se pun pe îngrăşat, după nuntă, şi nu au grijă de talia lor. Irina a recunoscut că şi-a făcut o singură operaţie estetică: “Mi-am ridicat pleopele, acum câţiva ani”.
Cornelia Rednic ne invită la prăjitură cu vişine
Cântăreaţa Cornelia Rednic (38 ani) s-a specializat în prăjituri de post cu vişine. “Avem nevoie de două pachete de margarină vegetală, 250 gr zahăr, un praf de copt, 4 plicuri zahăr vanilat şi 600 gr făină. Se face un aluat şi se împarte în două. Apoi luăm un kg de vişine, se pun într-o cratiţă cu puţin zahăr, la foc mic. Se ia puţină zeamă şi se amestecă cu o lingură cu vârf de amidon, se bate cu telul, apoi se răstoarnă peste vişine. După ce se încheagă se pune oala la rece. “Se întinde cu sucitorul jumătate din aluat, se aşază în tavă, după ce s-a pus hârtie de copt şi se pun vişinele.Se dă la cuptor pentru 45 minute”.
Laura Cosoi, expertă în ciorbiţa de lobodă
Dar şi Laura Cosoi (33 ani) este specialistă în reţete de post, îndeosebi în ciorbiţa de lobodă, ieftină şi bună, pentru care aveţi nevoie de: 2 cepe, 1/2 sau chiar o lămâie (după gust), 3 legături de lobodă roşie/verde, 1 legătură de ştevie,1 legătură leuştean, 2-3 linguri orez sălbatic şi sare după gust. Se pune apa la fiert cu cepele tăiate mărunt, apoi se adaugă leuşteanul, ştevia şi loboda. După 10 minute se adaugă zarzavatul şi se opreşte focul. Se lasă la înăbuşit 5 minute şi apoi se adaugă zeama de la o jumătate de lămâie. După preferinţă se poate pune şi smântână, pentru cei care nu ţin post.
Se găteşte foarte uşor!
Pentru preparare avem nevoie de:
- 250 g de boabe de soia
- trei litri de apă
- trei mere
- două-trei linguriţe cu esenţă de vanilie
- sare
- condimente, după preferinţă