În ce condiții se vor face controalele anti-drog din școli. Anunțul ministrului Rafila

11 septembrie 2023 18:16   Național

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a avut prima reacție, după ce președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat, luni, că vrea să introducă subiectul consumului drogurilor în şcoli într-o şedinţă CSAT.

Alexandru Rafila susține că va participa cu tot ceea ce este necesar pentru dezvoltarea unui program care să aibă o componentă medicală foarte serioasă.

Totodată, ministrul a mai spus și că testarea trebuie să fie ţintită şi exclusiv cu acordul părinţilor, nu un instrument de coerciţie. Întrebat dacă e luată în calcul varianta ca testările să fie făcute de căte medicii de familie, Rafila a precizat că nu a fost discutat acest aspect.

„Este foarte bine că o astfel de implicare la cel mai înalt nivel care aduce lucrurile chiar în zona de siguranţă naţională este organizată de către domnul preşedinte.

Sigur că noi vom participa cu tot ceea ce este necesar din punctul de vedere al dezvoltării unui program care trebuie să aibă, din punctul meu de vedere, o componentă medicală foarte serioasă care trebuie însă să fie completă, să nu se refere doar la testare.

Iar partea care ajuns în zona publică legată de testare, în mod evident, nu trebuie să fie generalizată, trebuie să fie ţintită şi exclusiv cu acordul părinţilor unui copil sau unui adolescent care urmează să fie testat.

Aceasta este o condiţie normală. Am încercat să găsim modele şi în alte ţări. Aşa se face. Testarea trebuie să fie un instrument pentru protejarea sau recâştigarea sănătăţii unui copil. Nu trebuie să fie în niciun un instrument de natură coercitivă”, a declarat Alexandru Rafila, într-o conferinţă de presă susţinută luni la sediul Ministerului Sănătăţii.

Vor fi implicați medicii de familie?

Întrebat dacă este luată în calcul varianta ca medicii de familie să fie cei care testează, ministrul Sănătăţii a răspuns: „Nu am discutat acest aspect”.

Ministrul a mai spus că „varianta optimă este să fie făcută testarea la solicitarea părintelui sau la solicitarea cadrului didactic, dacă există suspiciuni legate de starea de sănătate a unui copil care ar putea fi generată de consumul de droguri, numai cu aprobarea părinţilor.

„Ea se poate face de către personal instruit, nu neapărat medical, cu teste rapide iniţial, e o testare extrem de simplă, după care în cazurile pozitive trebuie confirmat. Confirmare şi sigur intră într-un sistem medical inclusiv de consiliere şi de soluţie terapeutică imediată şi de durată”, a completat el.

Mai multe