Un nou drog face victime în sudul Litoralului: „Din păcate, este foarte periculos”

Un nou drog face victime în sudul Litoralului, avertizează Agenţia Naţională Antidrog. Tot mai mulţi tineri recurg la o metodă relativ simplă de a se droga, pe plajă sau în zona cluburilor de la malul mării. Este vorba despre gazul ilariant sau protoxidul de azot, cunoscut drept „gazul de râs”.

Agenţia Naţională Antidrog a avertizat că tinerii inhalează pe plajă protoxid de azot
Agenţia Naţională Antidrog a avertizat că tinerii inhalează pe plajă protoxid de azot

De câte ori nu v-aţi distrat la petreceri inhalând gazul din baloanele cu heliu? Vocea piţigăiată era distracţia numărul 1. Acum însă, la petrecerile organizate pe Litoral, în special la Vama Veche, tinerii inhalează protoxid de azot (N2O) din baloane umflate cu ajutorul unui dispozitiv ce are încorporat un cartuş care degajă această substanţă. Odată inhalat, acesta le provoacă o falsă stare de bine, extrem de periculoasă însă. 

„Din păcate, acest drog este răspândit la nivel european, dar şi la noi în ţară sunt indici de creştere, distribuţie şi consum al acestui gaz. Gazul datează de aproximativ 200 de ani, a fost identificat de către un chimist şi are un scop medical, un scop în industria alimentară, dar şi auto. Se pare că traficanţii de droguri i-au găsit şi o utilitate recreaţională”, a subliniat la Digi24 Cătălin Ţone, expert antidrog.

Așa arată cartușele de gaz ilariant
Așa arată cartușele de gaz ilariant

„Slow motion, asta îţi dă funny gas. Nu mai auzi nimic din jur vreo 20 de secunde, dar totul e exacerbat în sunete şi imagini din filmul tău”, povesteşte un consumator de „Funny Gas” pentru pressone.ro.

„Bro, io să ştii că am încercat. Pffff, te ameţeşte de te zăpăceşte şi te doare capul de mori după. Cum de unde îşi iau tuburile, bro? De pe Emag. Da’ e mare boschetăreală asta. E boschetăreală, mă-nţelegi?”, spune un alt consumator din Vama Veche.

Şi mai periculos în combinaţie cu alcoolul

Specialiştii avertizează însă că drogul poate duce la paralizie, iar în combinaţie cu alcoolul sau cafeaua riscul de infarct este extrem de mare.„Din păcate, este foarte periculos şi, în combinaţie cu alcoolul, dă efecte de dezechilibru, halucinaţii, greaţă, transpiraţii, vărsături şi dă o stare de dependenţă. Dacă este consumat înainte de a conduce creează probleme majore şi din păcate aparatura poliţiei încă nu identifică această substanţă. Un lucru pozitiv este faptul că efectul durează puţin, câteva zeci de minute. Din punct de vedere legal, nu este o incriminare exactă, dar poate fi încadrată ca fiind o substanţă cu efect psihoactiv”, adaugă expertul antidrog, Cătălin Ţone. 

Salvarea vine des în Vama Veche
Salvarea vine des în Vama Veche

ANA precizează că protoxidul de azot (N2O) - gazul ilariant, cunoscut şi sub denumirea de „Funny gas”, este un sedativ incolor şi inodor şi este folosit în domeniul medical, sub supraveghere medicală, în combinaţie cu alte substanţe, în special ca anestezic, dar şi în domeniul alimentar, la prepararea cremelor de tip frişcă, inhalarea acestei substanţe fiind strict interzisă.

«E răspândit la nivel european»

„Este o mare problemă. Marea Britanie şi Olanda au interzis acest gaz pentru că sunt probleme mari şi acolo. Şi noi o putem face, pentru că vedem că se răspândeşte şi la noi. Din punct de vedere juridic se poate încadra la noi substanţe psihoactive, dar trebuie o incriminare expresă, pentru că este un pericol, asta e clar”, a conchis expertul antidrog.

Un barman din Vama Veche confirmă pentru pressone.ro: „Am muncit în Anglia, în pub. Vinerea şi sâmbăta era covor de tuburi metalice pe stradă, se auzea cum le măturau ăia pe acolo. Au apărut şi la noi, că puştanii ăştia copiază tot”. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
easter bell 3321946 1280 jpg
carti biblioteca birou jpeg
scoala jpg
preot freepik jpg
ploaie jpg
Transilvania şi Basarabia, lebedele Mării Negre (din arhiva personală a lui Constantin Cumpănă) jpg
umar kamani nada adelle nunta profimedia jpg
FotoJet jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net