Încă un copil spălat pe cap cu insecticid, al 60-lea de la începutul anului. Starea lui e foarte gravă

25 mai 2024 12:10   Național

Şaizeci de copii au fost spălaţi cu insecticid, de la începutul acestui an. Medicii trag un semnal de alarmă și spun că în ultimii 15-20 de ani, nu s-au mai confruntat cu astfel de cazuri de intoxicaţie cu substanţe de uz veterinar.

O fetiță de 10 ani, cea mai recentă pacientă din cauza insecticidului

Medicul Mihai Gafencu de la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii ”Louis Ţurcanu” din Timişoara a declarat, într-un interviu acordat News.ro, că starea fetiţei de 10 ani din Caraş-Severin care a ajuns la spital după ce mama a folosit în locuinţă o substanţă toxică, de uz veterinar, pentru a scăpa de purici, dar cu care a şi spălat-o, este foarte gravă.

„Starea fetei este o stare de gravitate majoră, este în continuare în comă, într-o comă destul de aprofundată. Noi avem o scală, este un Glasgow Scale Coma 3, iar îmbunătăţire pare-se că nu prea se produce pentru că s-au adăugat nişte episoade convulsive, ca urmare, cel mai probabil, a intoxicaţiei din categoria aceasta a organofosforicelor”, a declarat medicul Mihai Gafencu de la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii ”Louis Ţurcanu” din Timişoara

Pur şi simplu, nu pot să înţeleg cum pot să-şi spele propriii copii cu soluţie care este destinată animalelor, uzului veterinar, nu pot să înţeleg lucrul ăsta”, a mai spus specialistul, potrivit News.ro.

Medicul spune că pacienta are cel mai probabil şi alte boli asociate şi atrage atenţia asupra lipsei accesului la istoricul medical al copilului, din cauza faptului că acesta nu este luat în evidenţa unui medic de familie, în zona rurală din care provine.

60 de cazuri în primel cinci luni ale anului

Potrivit medicilor, de la începutul acestui an, s-au înregistrat 60 de cazuri de copii spălaţi cu insecticide.

În ultimii 15-20 de ani, nu s-au mai confruntat cu astfel de cazuri de intoxicaţie cu substanţe de uz veterinar, afrimă medicul Mihai Gafencu. Totodată el spune că oamenii trebuie să ceară sfatul unui specialist atunci când au nevoie de soluţii pentru îndepărtarea puricilor, păduchilor, scabiei sau altor probleme de acest gen.

„Este o confuzie care se face. Aceste insecticide sunt cunoscute sub denumirea generică, improprie, în rândul oamenilor, ca fiind tomoxan. Era un insecticid care nu era foarte toxic, dar care nu se mai utilizează de foarte multă vreme. Practic, este doar numele generic sub care au rămas insecticidele pe care ei le folosesc în gospodărie, este vorba despre diazinon, un insecticid inhibitor de colinesterază, cu efecte foarte grave asupra organismului uman”, a explicat medicul pentru News.ro.

Mai multe