Închiriezi un apartament? Ce taxe și impozite datorezi statului român

13 aprilie 2022 7:31   Național

Ca în cazul fiecărui venit, acesta trebuie declarat și o cotă parte trebuie colectat de către statul român prin intermediul taxelor și impozitelor, chiar și atunci când decizi să închiriezi o locuință. Amenzile și sancțiunile sunt destul de aspre, așa că trebuie să te informezi despre aceste taxe și impozite. 

Legislația României este foarte clară în materie de venituri ce trebuie achitate către stat în timpul închirierii unui imobil. Veniturile ce vin din închirierea unui imobil sunt impozitabile, iar acestea trebuie supuse Codului Fiscal, din categoria veniturilor din cedarea folosinței bunurilor.

Cât ai de plătit dacă dorești să închiriezi un apartament

Declarația veniturilor din cedarea de bunuri trebuie se face prin intermediul Declarației Unice, prin care trebuie să o depui on-line, depusă prin intermediul Spațiului Privat Virtual. Această declarație, conform legislației, trebuie depusă în termen de 30 de zile de la încheierea contractului. 

Citește și Prețuri astronomice! Cu cât vor crește în 2022 chiriile în cele mai importante orașe din România

Taxarea este una clară. Aproximativ 10% din prețul chiriei va fi reprezentat de impozitul ce este datorat statului român. Totuși, această impozitare nu este reținută din venitul brut, stabilit în contract, ci la venitul net, de la care se scad cheltuieli forfetare, care reprezintă 40% din venitul brut. 

În ceea ce privește contribuția la sănătate, aceasta devine obligatorie în cazul în care veniturile calculate prin scăderea cotei de 40% menționată anterior, alături de alte tipuri de venituri ce sunt realizate prin declarația unică (PFA sau drepturi de autor), depășesc cotația de 12 salarii minime brute într-un an (30.600 de lei). Cota de CASS este tot de 10%, iar această contribuție trebuie plătită chiar dacă o persoană obține venituri din salarii, pentru care i se ia și acolo contribuția pentru CASS, potrivit avocatnet.ro. 

Vezi și Cum e bine să arate un apartament scos la închiriat

Dacă nu declari și nici nu plătești impozitul datorat statului, riști să plătești dobânzi și penalități, acestea reprezentând obligații de plată mult mai mari. Într-un caz extrem, în care refuzi să plătești, riști un dosar penal pentru evaziune fiscală, mai ales dacă ai o reclamație pe tema acestui subiect. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram

Mai multe