Bunici și părinți se întorc la școală: „Cursanţii au vârste cuprinse între 18 şi 59 de ani”

17 februarie 2022 20:57   Național
Ultima actualizare:

Sute de români din satele sărace ale judeţului Botoşani se confruntă cu analfabetismul. Omenii lucrează cu ziua şi n-au alte şanse, întrucât n-au absolvit măcar patru clase. Totuşi, mulţi dintre ei au decis că este momentul pentru a învăţa să scrie şi să citească. 

Emoţionant! Mulţi bunici şi părinţi dornici să înveţe pun mâna pe abecedar și se întorc la şcoală. Adulţii fac teme şi învaţă cot la cot cu copiii. Acest proiect demarat de o asociație din Botoşani, cu sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean, le oferă celor năpăstuiţi de soartă şansa  de a învăţa măcar să scrie şi să socotească. 

Mihai are 49 de ani şi trăieşte în satul Şupitca, un cătun sărac din comuna Coşula. După ce termină munca în gospodărie şi pe unde mai lucrează cu ziua, Mihai îşi verifică temele şi se pregăteşte de şcoală. Este foarte mândru de tema la matematică, a scris cifrele cât pătrăţica şi a verificat la sânge calculele.

Mihai este unul dintre bunicii cu abecedar, scrie adevarul.ro. La vârsta la care alţii abia îşi mai aduc aminte de anii petrecuţi pe băncile şcolii şi se află la apogeul carierei, săteanul din nordul ţării se străduieşte să termine clasa a IV-a. Este silitor şi visează să facă măcar opt clase, până la 54 de ani, ca să-i poată citi nepotului o carte cu poveşti. „Aşa, să-l ţin la piept seara şi să-i pot citi din carte. Aş fi tare mândru, credeţi-mă!”, se confesează, cu voce joasă, Mihai.  

În fiecare zi, la ora 16.00, învăţătoarea îi găseşte pe el şi pe ceilalţi 17 colegi în bănci, cu caietele deschise. Majoritatea sunt oameni trecuţi de 30 de ani. „Au avut reţineri în prima fază. Că nu au timp, că trebuie să aibă grijă de animale, că sunt nevoiţi să muncească. Dar apoi au conştientizat că, dacă învaţă, pot să-şi ajute copiii sau nepoţii la teme. De asemenea, sunt mulţi tineri care vor să termine ciclul secundar inferior, pentru un permis de conducere sau ca să urmeze apoi un curs de calificare. Cursanţii au vârste cuprinse între 18 şi 59 de ani.”, dezvăluie cadrele didactice din comună.

O tânără de 31 de ani, tot din comuna Coşula, mărturiseşte: „Am plecat la muncă încă din copilărie. Eu nu am ştiut ce este aia şcoală, ce este aceea joacă. Numai cu treaba, cu pământul, cu animalele”. Ea este mamă a cinci copii şi spune că a venit la şcoală pentru a putea să-i ajute la lecţii. „Mi se rupe sufletul când vine copilul şi îmi spune: «Nu înţeleg, ajută-mă la lecţii». Şi eu cu ce să o ajut, dacă nici eu nu ştiu? Te doare sufletul. Mulţumim lui Dumnezeu că avem unde învăţa.”, adaugă săteanca.

Click! spune

Proiectul educaţional se numeşte „A doua şansă în educaţie, o nouă şansă în viaţă” şi a început la Botoşani în 2021. Prin acest demers se urmăreşte alfabetizarea şi educarea a 600 de persoane care au abandonat şcoala la un moment dat.

Mai multe