Jurnalista Elena Manea câștigă în instanță 300.000 de euro după ce la spitalul CF2 i s-a administrat sânge incompatibil

6 iulie 2023 11:57   Național
Ultima actualizare:

Cazul jurnalistei Elena Manea a fost pe larg dezbătut în presă în urmă cu șapte ani. Atunci, internată fiind la Spitalul CF2 unde suferise o intervenția chirurgicală, i s-a administrat o transfuzie cu o grupă de sânge incompatibilă. A fost la un pas de moarte și a fost salvată miraculos la spitalul Universitar. După șapte ani, instanța i-a dat câștig de cauză. „Decizia e un fapt fără precedent”, a spus jurnalista, relatează Europa Liberă.

O transfuzie greșită care i-a pus grav viața în pericol

În 2016, jurnalista Elena Manea s-a internat la Spitalul Clinic CF2 din București pentru o intervenție chirurgicală. După operația a urmat greșeala care putea să îi fie fatală Elenei. I s-a administrat o transfuzie cu o grupă de sânge greșită, ceea ce a dus la complicații extrem grave:

„Am făcut cea mai dură reacție, sindromul intravascular diseminat, în care efectiv îți iese sângele prin toate organele, prin piele, prin ochi, peste tot. Am intrat în comă. După trei zile în care cei de la Spitalul CF2 nu au spus nimic, la presiunea familiei, a colegilor din presă, am fost transferată la spitalul Universitar, unde am fost salvată. Până în ziua de astăzi, cei care m-au salvat la Universitar se întreabă cum de mai trăiesc”, a povestit Elena pentru Europa Liberă.

La Spitalul Universitar, Elena Manea s-a născut a doua oară. Trei săptămâni s-a aflat sub monitorizarea și tratamentul medicilor care au reușit să învingă moartea. Pentru Elena a urmat o perioadă grea, aceea de a învăța să facă totul de la capăt.

„Am reînvățat să merg, să mănânc, să vorbesc, să mă coordonez, pe lângă traumele psihice și stresul post-traumatic,” își amintește Elena.

Faptele penale s-au prescris

Din cauza duratei lungi pe care s-a întins procesul, șapte ani, faptele penale s-au prescris, iar pe data de 5 iulie, instanța a decis doar sancțiuni civile.

Judecătorii au ordonat plata de daune morale în valoare de 300.000 de euro, dar decizia nu este definitivă, ea putând fi atacată prin apel drept cale de atac.

Inculpații în procesul intentat în 2016 spitalului CF2 și personalului medical, au fost doi medici și două asistente. Pentru una dintre doctorițe, faptele penale și civile s-au prescris complet ca urmare a prelungirii procesului.

Numai cercetarea penala a durat 5 ani, timp în care au fost neumărate amânări. Procesul propriu-zis a început în urmă cu 2 ani.

Mai multe